Olga Bencheci, originară din orașul Rezina, mamă a patru copii, o femeie care își iubește enorm familia și Patria, aflându-se peste hotare, mereu o inunda gândul și dorul de casă.
Își propunea să deschidă o mică afacere în domeniul patiseriei, doar că nu se simțea suficient de pregătită ca să facă acest pas. Ambiția și dorința de a rămâne acasă a determinat-o să caute oportunități și după ce a urmat cursuri de barista și instruiri de marketing a reușit să deschidă cafeneaua „NIDEA”, chiar la câțiva pași de Mănăstirea Saharna. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii și al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, în cadrul Parteneriatului Local pentru Ocupare Rezina.
Corespondenta noastră, Cosmina Pavlov, i-a făcut o vizită și a realizat următorul interviu, bineînțeles, savurând din cafeluță.

– Doamna Olga, de ce ați denumit cafeneaua „NIDEA”?
– De la cuvantul „Ideea”. Și deja am adaptat după inițialele copiilor noștri și un nepoțel: N-Nicole, I-Iustina, D-Damian nepoțelul nostru, E-Etin și A-Agata.
– Ce sau cine v-a motivat să lansați această afacere?
– Împreună cu niște prieteni de peste hotare am decis să mergem la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Saharna. După pelerinaj, dorind să savurăm o cafea nu am avut unde. Iar faptul acesta mi-a dat un imbold direct pentru a deschide o cafenea în preajmă.
– Aveți și alte motive pentru care ați ales acest loc?
– În primul rând este o destinație turistică de o mare importanță. Aici se îmbină arhitectura și arta religioasă cu frumusețea naturală a peisajelor din jur, împreună cu frumusețea Nistrului.
– Este prima afacere a dumneavoastră?
– Da, este prima afacere. Este asemenea unui copil mic, al nostru, de care trebuie să avem mare grijă.
– Cum vă vedeți afacerea peste 5 ani?
– Sper că ne vom putea extinde, pentru comoditatea clienților noștri.
– Ce obstacole ați întâlnit?
– Desigur că greutăți au fost multe, mai ales financiare. În primul rând a fost greu să găsim investitori, persoane de încredere pentru a crește și a dezvolta afacerea.

– Cum reușiți să evitați situațiile de conflict, dacă apar, uneori, cu clienții?
– Mereu mă străduiesc să înțeleg ce dorește clientul. Uneori pot modifica ingredientele după preferințele clienților. Făcând cursuri de barista, pot ușor satisface gusturile fiecăruia, însă situațiile de conflict nu am avut încă.
– După ce criterii v-ați ales echipa?
– Soțul este primul susținător din punct de vedere financiar și moral. Apoi mămica mea, o profesionistă în patiserie și o iubitoare de copii, și copiii mei sunt o sursă enormă de energie și inspirație.
– Cu ce reușiți să vă surprindeți clienții?
– Cafeaua noastră este de bună calitate, la fel ca și ciocolata albă, gogoșii cu cremă de vanilie, fistic, bubble gum, croissantele cu unt, cu ciocolată și caramelă sărată, precum și un asortiment bogat de ceaiuri.

– Meniul dumneavoastră conține de asemenea gustări pentru vegetarieni și pentru copii.
– Am luat în considerare că avem patru posturi pe an și suntem în preajma mănăstirii, astfel că am făcut și un meniu pentru credincioșii care vizitează mănăstirea, ca să aibă posibilitatea de a servi ceva din patiseria noastră. Avem chiar și cappuccino pentru vegani, din lapte de migdale și de soia.
– În ce măsură sunteți mulțumită de ce ați reușit să realizați?
– Pot spune că am realizat mai mult de atât, la 110%, m-am gândit că voi ajunge, dar nu m-am gândit chiar că voi reuși.
– Vă mulțumesc pentru interviul interesant și cafeaua gustoasă. Vă dorim succese!
