Cetățenii din Rezina au acces, pentru prima dată, la informații în timp real despre calitatea aerului pe care îl respiră. În noiembrie 2023, în satul Mateuți, a fost amplasată o stație de monitorizare a calității aerului, după ce stația veche nu mai funcționa din 2018. Iar în 2024, un panou digital de monitorizare a calității aerului a fost instalat în centrul orașului Rezina.
Ministerul Mediului și Agenția de Mediu au făcut un pas semnificativ în direcția protejării sănătății populației din raionul Rezina, instalând o stație modernă de monitorizare a calității aerului în localitatea Mateuți. Această stație măsoară cei mai importanți parametri ai poluării aerului.
Prezentă la inaugurarea din 2023 a fost și fosta ministră a mediului, Rodica Iordanov, care a subliniat importanța acestei realizări: „Această staţie va fi, de fapt, o staţie automată care va permite ca atât cetăţenii să cunoască care sunt emisiile în aer în condiţii reale, cât şi noi, autorităţile, să avem posibilitatea să luăm decizii mult mai bine conturate, bazate pe cifre reale.”
În octombrie anul curent, chiar de hramul localității, în centrul orașului Rezina a fost amplasat și un panou digital, care permite cetățenilor să fie la curent cu calitatea aerului și să-și ajusteze activitățile zilnice, mai ales în zilele în care nivelurile de poluare depășesc limitele admise. Conform ultimelor date afișate pe acest panou, în general, aerul din orașul Rezina nu este foarte poluat și nu conține un procent ridicat de substanțe nocive. De exemplu, pe 19 noiembrie, datele indicau că dioxidul de azot (NO₂) și monoxidul de carbon (CO) erau la un nivel foarte scăzut.
Simion Tatarov, primarul orașului Rezina susține că panoul digital a fost instalat de către compania Lafarge Ciment Moldova S.A., la cererea administrației publice și cu susținerea ei. „Primăria orașului Rezina a susținut acest proiect prin asigurarea panoului cu energie electrică, necesară pentru a funcționa și la fel noi am stabilit împreună locul potrivit pentru instalarea acestuia. Datele de pe panou prezintă o comparație dintre indicii admisibili și indicii reali, de aceea este ușor de înțeles aceste date”.
Poluarea din regiune este cauzată, în principal, de activitățile industriale intense de pe malul stâng al Nistrului, unde funcționează Uzina Metalurgică din Rîbnița, fabrica de ciment a companiei „Lafarge” din zona satului Mateuți, dar și de traficul intens din zonă.
În septembrie 2024, stația din Mateuți a raportat o creștere de 1,7 ori a nivelului de poluare față de limitele admisibile. Cert este că, de acum, locuitorii nu mai trebuie să aștepte rapoartele oficiale pentru a afla aceste informații, ci pot consulta datele oricând.
Stația funcționează în regim continuu și transmite date pe o rază de 100 de kilometri, având ca scop nu doar informarea publicului, ci și sprijinirea factorilor de decizie în elaborarea unor politici de mediu mai eficiente.
În iulie 2024, Asociația „Pro Mediu” a emis un raport pentru Lafarge Ciment Moldova S.A., privind Evaluarea Impactului asupra Mediului. Raportul a fost elaborat cu scopul obținerii acordului de mediu pentru activitatea de co-incinerare a deșeurilor nepericuloase în cuptorul de ciment al uzinei Lafarge. Documentul prezintă date despre deșeurile utilizate, precum scoarță, ambalaje de hârtie și carton, materiale textile, anvelope uzate și altele. Prin utilizarea combustibililor alternativi, se reduc emisiile de gaze dăunătoare, precum CH₄, CO₂ și N₂O. Aceste date demonstrează că utilizarea combustibililor alternativi poate contribui la reducerea poluării excesive a aerului în regiunea satului Mateuți.