Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Armonia” a marcat astăzi zece ani de activitate. Pe parcursul anilor, Centrul a fost frecventat de mai multe generații de voluntari. Actualmente, de serviciile Centrului beneficiază peste 20 de voluntari activ implicați în diverse activități, despre care ne-au vorbit cu mult entuziasm. Mai ales că și noi am vrut să aflăm ce i-a determinat să devină voluntari.
Cristina Creciun: „Pe 1 iunie, de Ziua internațională a copiilor, pe strada Voluntarilor, am avut o activitate dedicată copiilor, i-am înveselit, am comunicat cu ei. A fost foarte distractiv și la tabăra de voluntari de la Holercani, din 2023, care a fost superbă. Vin la acest Centru deja de trei ani, odată pe săptămână, uneori putem să venim și mai des, dacă avem planificate multe activități”.
Irina Namolovan: „Am fost implicată în acțiuni de caritate, lecții informative, diferite seminare, care au avut loc anul trecut, cu primarul orașului. Îmi place locul unde este amplasat Centrul nostru, mă motivează voluntarii care sunt ca o familie, precum și coordonatorii, care sunt mereu gata să ne ajute”.
Elena Bordian: „În 2023, am participat la o conferință, în Chișinău, am fost la școala de vară de la Holercani și la orele informative organizate la noi în raion. Am ales să practic voluntariatul aici deoarece îmi place atmosfera de la Centru, dar și pentru faptul că pot să informez copiii despre anumite teme”.
Cristian Lazar: „Am fost în rolul lui Moș Crăciun la grădinița Nr.2, am împărțit colete pentru familiile nevoiașe. Îmi place că pot să ajut oamenii, să le aduc un zâmbet pe față. Și consider că le aduc informații foarte utile”.
Maxim Donica: „Gândul că pot să-i ajut pe alții și faptul că am posibilitatea să fac asta mă motivează să fiu voluntar”.
Centrul dispune de coordonator, psiholog educator, psiholog consultant, medic obstetrician-ginicolog, medic dermato-venerolog și asistentă medicală.
„Poate nu prea știam la început cum să le facem chiar pe toate, dar ne-am descurcat. Vedem asta după rezultatele noastre. Dacă înainte adolescenții cunoșteau mai puțin despre riscurile care survin în urma raporturilor sexuale, cred că acum ei cunosc mai multe, deoarece avem mai puține minore însărcinate la evidență. În anii precedenți, aveam un număr mai mare de asemenea cazuri, însă anul acesta avem o singură minoră, și aceea venită din alt raion”, spune Aliona Vozian, medicul obstetrician-ginecolog al Centrului.
Cei care au probleme, întrebări, neclarități în privința bolilor cu transmitere sexuală, sunt îndemnați să nu se intimideze, să-și adune curajul și să vină cu toată încrederea la Mihail Grosu, medicul dermato-venerolog, care, practic, în fiecare zi, consultă câte trei-patru tineri.
„În sistemul medical s-au făcut multe reforme, și bune, și poate mai puțin bune, dar una dintre scăpări este că lucrătorii medicali nu mai merg prin colective să citească lecții, să facă educație sanitară în rândul populației. Lucrul acesta a fost lăsat, oarecum, de izbeliște și iată că în cadrul Centrului prietenos tinerilor „Armonia”, noi, specialiștii de aici, am început a „lecui”, a redresa acea „scăpare”. Astăzi, de la înălțimea celor zece ani de activitate, putem spune clar că noi, probabil, am ținut nu sute, ci mii de lecții în raion. Avem un plan de activitate bine pus la punct și în fiecare an, începând cu întâi septembrie începem a colinda raionul mergând pe la fiecare liceu, fiecare gimnaziu, vorbim cu elevii claselor superioare despre educația sanitară, despre necesitatea cunoașterii atât a regulilor de igienă personală cât și a sanitariei în general”, povestește Mihail Grosu.
Aliona Negruță este de cinci ani psiholog consultant în cadrul Centrului, timp în care a oferit consiliere tinerilor și astfel a înțeles mai bine dificultățile cu care se confruntă.
„Una dintre problemele stringente ale adolescenților este conflictul în familie și conflictul dintre generații. Avem adolescenți care vin confidențial și abordează problema conflictului în familie, atunci când ei vor să fie înțeleși de către părinți, dar nu sunt, nu au parte de această înțelegere. De aceea vin și eu cu un mesaj către părinți, ca să acorde mai multă atenție copiilor, să petreacă mai mult timp împreună.
Muncim ca să avem un salariu, să ne putem întreține copiii, însă copiii n-au nevoie de bani, n-au nevoie de sursele financiare pe care le oferă părinții. Ei au nevoie de îngrijire, au nevoie de suport și, cel mai important, au nevoie de comunicare”, spune Aliona Negruță, psiholog consultant.
„Beneficiarii noștri pot adresa întrebări tuturor specialiștilor, întrebări care țin de sănătatea adolescentului, comportamentul adolescentului, relațiile cu semenii și alte aspecte care țin de sănătatea adolescenților. Suplimentar, mergem prin instituțiile raionului, licee, gimnazii, școală profesională, participăm la Zile Mondiale care vizează sănătatea adolescentului și de fapt asta este activitatea de bază a voluntarilor care merg să-i informeze pe semenii lor de la egal la egal”, spune Stanislav Atamanenco, coordonator CSPT „Armonia”, psiholog educator.
Am fost curioși să-l întrebăm pe domnul Atamanenco dacă și-a făcut cumva niște planuri sau ce viziuni are pentru următorii zece ani și iată ce răspuns am primit:
„Ne dorim și în continuare să fim în aceeași componență, poate și mai extinsă, și să avem rezultate pentru că, atât medicii, cât și psihologii, împreună cu voluntarii, depun un efort considerabil ca aceste ore de informare să le fie de folos tuturor beneficiarilor”.
„Adolescenții primesc răspuns la multe întrebări care-i frământă – despre modul sănătos de viață, pericolul întrebuințării drogurilor, fumatului, abuzul de alcool, informație despre contracepție și multe alte întrebări. Ei au posibilitatea să participe la diferite activități, inclusiv de caritate. Cu un colectiv mic și cu o finanțare destul de modestă, se fac lucruri mari și frumoase. Mulți ani, cu mari succese, cu lărgirea treptată a Centrului și cu cele mai bune rezultate! CSPT „Armonia” are o mare importantă pentru adolescenții raionului Rezina, care, prin intermediul colaboratorilor și a voluntarilor, primesc informația necesară, îndeosebi, ultimul timp, sunteți foarte activi. Activitatea o apreciez cu nota 10. Succese mari-mari în continuare!”, spune Silvia Popov, șefa Centrului de Sănătate Publică Rezina.
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Armonia” activează de luni până vineri de la 8:00 la 17:45 și se află în incinta Centrului de Sănătate Publică Rezina. Toate serviciile Centrului sunt gratuite și confidențiale, destinate băieților și fetelor care au între 10 și 24 de ani.
Autori: Andrei Bordian și Ecaterina Mustafaeva