Soții Andrei și Irina Bordian, care aveau deja pusă pe roate o afacere în domeniul turismului, au reușit, cu suportul financiar al Uniunii Europene, să deschidă în orașul Rezina și o „afacere cu gust de sare” – o salină artificială! Deși ideea a apărut cu mai mulți ani în urmă, nu le-a fost deloc simplu să parcurgă anevoioasa cale de la idee la realizarea ei. În anul 2021, visul lor s-a realizat, iar locuitorii raionului Rezina, precum și oameni din întreaga țară, nu mai trebuie să suporte cheltuieli mari și să facă drum lung până la salinele naturale din Ucraina sau România. Suntem așteptați la salina din Rezina!
Ședințele la salină sunt simple, plăcute, dar și foarte benefice pentru sănătate: este suficient să intri în acel spațiu construit din sare, să stai o oră (conform recomandării medicilor) și, pe fundalul unei melodii relaxante, să respiri acel aer benefic cu miros de sare.
Mai multe însă aflăm de la Irina Bordian.
– Când a apărut ideea să deschideți această salină?
– În toamna lui 2017, la Rezina, discutând cu un prieten la o cafea, care se interesa și dânsul despre cum e să fii antreprenor și care ar fi planurile noastre pentru viitor, din vorbă în vorbă, au apărut și câteva idei, printre care și cea a unei camere de salinoterapie.
– Povestiți-ne, vă rog, despre cum a decurs perioada de la idee până în ziua când ați făcut deschiderea oficială?
– Era ceva nou pentru noi și mai întâi am început să căutăm cât mai multe informații. Chiar am mers la salinele naturale din România, la Sovata, Praid și Turda, încercând să aflăm cât mai multe despre recomandări, efecte, contraindicații etc., dar și despre prețul la piatra și cărămida de sare, cât și tehnologia de construcție. Aveam deja planul de afaceri schițat, doar că erau multe semne de întrebare. Atunci am și aflat că, de fapt, ar fi nevoie de un buget mult mai mare decât cel pe care ni-l planificasem inițial. Astfel, am început să căutăm diferite proiecte pentru susținerea tinerilor în afaceri și am considerat că ar putea să ne ajute proiectul „Femeile în Afaceri” de la ODIMM. Am depus planul de afaceri în mai, 2018, și peste trei luni am primit răspuns că ideea noastră a fost acceptată pentru finanțare și că trebuie să prezentăm un plan de afaceri complet și actualizat.
– Cât de important a fost suportul financiar al Uniunii Europene pentru dezvoltarea ideii de afacere?
– Una dintre problemele de bază cu care se confruntă tinerii antreprenori este lipsa mijloacelor financiare. Ideile sunt numeroase și bune, dar, din păcate, nu le putem acoperi financiar. Un ajutor financiar nerambursabil (un grant) este o susținere importantă pentru cei care au dorințe mari de a se dezvolta aici, în țara noastră. Este foarte benefic pentru tinerii antreprenori să știe că ideile lor sunt susținute și îndrumate de specialiști. Acceptarea finanțării mi-a dat încrederea că ideea mea de afaceri este una bună și de real folos pentru societate.
– Cum ați construit salina? De unde ați adus sarea?
– Cu un interior intim și confortabil, salina a fost amenajată cu ajutorul celor mai performante tehnologii, fiind respectate toate normele pentru un rezultat mai eficient al ședințelor de salinoterapie. La construcția acesteia s-au folosit bulgări de sare aduși din salina Praid și din salina Sovata (România) și de asemenea cărămizi de sare din salina Slatina (Ucraina).
– Cui recomandați să vină la salină?
– Beneficiarii pot fi copiii, începând de la un anișor, adulții, vârstnicii.
– Care sunt beneficiile pentru sănătate?
– Aerosolii salini sunt micro-particule, ce sunt inhalate pe nas și pe gură, și care ajung în căile respiratorii superioare (cavitatea bucală, cavitatea nazală și faringe) sau cele inferioare (laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare), astfel având un impact curativ: dezinfectează mucoasele, elimină toxinele, refac elasticitatea membranelor celulelor și reduc microorganismele iritante. Inhalarea aerosolilor tratează o serie largă de afecțiuni respiratorii, dar și problemele apărute în urma stresului (tulburări de somn și anxietatea). Tratamentele în salină au rezultate foarte bune pentru pacienții, care suferă de astm. Este recomandat tratamentul în salină pentru că sarea stimulează secreția bronșică și ajută la eliminarea ei, prin urmare, reduce inflamația și are un efect benefic și în caz de tuse.
Efectele pozitive ale salinoterapiei se manifestă prin faptul că această procedură contribuie la reducerea acceselor de tuse, îmbunătățește structura pielii.
– Sunt și contraindicații?
– Este bine de știut că terapia în salină este contraindicată persoanelor care suferă de tuberculoză pulmonară sau alte boli infecțioase. De asemenea, nu este recomandată persoanelor care au avut intervenții chirurgicale la inimă, ochi, etc sau cei care au tensiunea arterială foarte ridicată.
– Oamenii din Rezina și din raioanele învecinate vin la salină?
– Cei care cunosc noțiunea de „salină” chiar au fost entuziasmați de deschiderea unei saline aproape de casă. Mulți, totuși, sunt cei care nu au auzit încă despre beneficiile acestei terapii.
– Ce rezultate aveți după primii ani de activitate?
– Am trecut prin vremuri foarte grele: pandemie, lockdown, frica oamenilor de a ieși din casă. Dar salina a fost și rămâne un loc de răsfăț pentru trup și suflet, de aceea oamenii au revenit la rutina de altădată, reînnoind ședințele la salină.
– Sunteți unicii cu o astfel de afacere la noi în țară?
– Inițial, când a apărut ideea și când analizam concurența pe piață, în Republica Moldova existau doar trei saline (Chișinău, Bălți, Cahul). De atunci, urmărind evoluția lucrurilor, numărul salinelor din RM a crescut. Astfel, oamenii au acum o posibilitate mai mare de a găsi și frecventa o salină mai aproape de regiunea sau casa lor.
– Spuneți sincer, ați deschis salina cu scopul să câștigați bani sau vă propuneți din suflet să faceți mai sănătoasă lumea din jur?
– Mereu am încercat să ne tratăm prin metode naturiste și să „fugim” de doctori. Salina a apărut ca idee de sănătate. Inițial ne gândeam să facem o salină doar pentru familia noastră, dar când am analizat costurile, eram gata să cedăm. Totuși, o analiză mai profundă ne-a făcut să luăm o decizie pozitivă, mai ales datorită finanțării din fonduri europene. Salinoterapia este cel mai ecologic tratament al afecțiunilor respiratorii, fiind folosite doar sarea, aerul salin și lemnul natural.
– Vă mulțumesc pentru interviu, dorindu-vă multă sănătate întregii familii și tuturor celor care vizitează salina.
Foto de Andrei Bordian