Interviuri

Mădălin Stog: „Lectura aduce doar beneficii”

Despre cum lectura a devenit pentru Mădălin Stog o adevărată pasiune și despre cât de mult îl ajută să fie unul dintre elevii olimpici ai I.P.L.T. Alexandru cel Bun”, aflați din interviul pe care i l-am solicitat. 

Cine ți-a cultivat dragostea pentru lectură și când a devenit aceasta o pasiune? 

– Dragostea pentru lectură mi-a fost cultivată de către mama mea. De mic mi-a oferit cele mai interesante lecturi, precum: „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu și „Fefeleaga” de Ion Agârbiceanu. Acestea mi-au trezit interesul pentru lectură și au transformat-o într-o adevărată pasiune.

Cât timp dedici zilnic lecturii și ce fel de cărți preferi să citești?

– Zilnic dedic lecturii între una și trei ore, în funcție de cât timp liber am. Prefer să citesc romane de călătorii și aventuri sau nuvele. Fac acest lucru pentru o dezvoltare personală cât mai amplă și profundă.

Discuți cu cineva despre lecturi, te îndrumă cineva sau decizi tu singur ce vrei să citești?

– Despre lecturile mele discut cu mama. Ea, fiind profesoară de limbă și literatură română, este cea care în mare parte îmi sugerează ce să citesc, deoarece știe ce este  într-adevăr interesant și de folos.

Ești elev în clasa a XI-a și faci parte dintre olimpicii I.P.L.T. Alexandru cel Bun” din orașul Rezina. În ce măsură te ajută lectura să fii un elev de succes? 

– Lectura are un rol considerabil în succesele mele, atât  la nivel local, cât  și raional. Cu ajutorul ei, am un vocabular mai dezvoltat și un mod corect de exprimare. Cu siguranță, fără lectură, nu aș fi atins rezultatele pe care le am acum.

Ce aspecte ale lecturii te atrag cel mai mult și de ce?

– Caracterul moralizator este cu siguranță principalul aspect al lecturii care mă atrage, deoarece mă ajută să înțeleg mai bine viața și cum funcționează aceasta cu adevărat.

Cum crezi că te-a ajutat pasiunea pentru lectură în alte domenii ale vieții tale școlare sau personale?

– Cartea este cea care m-a învățat să-mi exprim corect gândurile, emoțiile și sentimentele. De asemenea, este sursa numărul unu de îmbogățire a vocabularului. Aceste lucruri m-au ajutat în viața de zi cu zi, în diversele conversații pe care le întrețin cu oamenii, la fel și la școală.

Care sunt autorii și cărțile tale preferate? 

– Mihail Sadoveanu și Ion Druță sunt prozatorii mei preferați. „Baltagul”, „Frații Jderi” și, respectiv, „Toiagul Păstoriei”, „Samariteanca” sunt cărțile mele preferate, deoarece arată viața din toate punctele de vedere și promovează diferite valori precum prietenia adevărată, patriotismul, solidaritatea, dragostea față de obiceiurile și tradițiile neamului, devotamentul și credința.

Ce sfaturi ai pentru ceilalți elevi care ar vrea să își îmbunătățească abilitățile de citire sau să participe la olimpiade în viitor?

– Viitorilor cărturari și olimpici le-aș recomanda să citească cât mai mult diverse tipuri de cărți. Literatura noastră este una foarte vastă și poți învăța din oricare carte câte ceva. Și, oricum, lectura aduce doar beneficii.

Ai vreun plan pentru viitor în legătură cu pasiunea ta pentru lectură și competițiile literare? 

– Pe viitor, am în plan să continui să citesc, ca să mă dezvolt în continuare. De asemenea, vreau să-mi mențin sau chiar să-mi îmbunătățesc nivelul la olimpiade.

Cu cine dintre marii scriitori din toate timpurile ți-ar place să comunici personal, dacă ai avea această șansă?

– Unul dintre marii scriitori cu care mi-ar plăcea să comunic personal este Mihai Eminescu. El este geniul literaturii noastre, el ne-a dus limba la un cu totul alt nivel. Aș vrea să aflu părerea sa mai explicită asupra vieții și aspectelor acesteia.

Unde găsești cel mai des cărțile de care ai nevoie? Sunt cărți pe care ai vrea să le citești, dar nu-ți sunt accesibile? Dacă da, din ce motiv nu le poți avea? 

– Cărțile de care am nevoie le găsesc la biblioteca orașului sau în cea personală. De asemenea, le pot accesa sau cumpăra și de pe internet.

Există o butadă care spune că orice soldat  se visează general? Putem prin analogie să spunem că orice cititor se vrea un scriitor?

– Da, consider că e adevărată această afirmație, deoarece este în firea umană să vrem să atingem cel mai înalt nivel în domeniul care ne place.

– Mădălin, îți mulțumesc pentru acest interviu.

Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământul redacției, este furt.

test2