Alexandra Socol muncește de aproape 20 de ani în calitate de bibliotecară la Biblioteca Publică „Afanasie Talpă” din satul Țahnăuți. Din 2017 activează și pe tărâm obștesc, ea fiind și administrator al Asociației Obștești „Andromeda” din comuna Țareuca, consilier local și membră a formației folclorice „Pădureanca”. Anul acesta, împlinind vârsta de 52 de ani, se poate lăuda cu o altă mare realizare personală: a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Geografie, prilej cu care am decis să-i adresăm câteva întrebări.
– Ce v-a motivat să faceți o facultate la această vârstă?
– Am început studiile în anul 2019, pe când aveam 47 de ani. Pentru că nu aveam bacalaureatul, primul an a fost compensator, deoarece am studiat materiile de clasele X-XII și deja patru ani de facultate. M-a motivat să fac studii, în primul rând, visul de a le avea, colegii, schimbările din societate, necesitatea de a cunoaște și a mă realiza personal și profesional.
– Ce ocupație ați avut anterior?
– Lucrul în biblioteca publică „Afanasie Talpă” mi-a permis să activez în calitate de administrator al AO „Andromeda”. În 2017 aveam în derulare cinci proiecte, activități și instruiri, nici concediu, practic nu am avut. Proiectele au fost în domeniul protecției drepturilor persoanelor în etate, am inițiat Atelierul de Creație „Țesutul covorașelor” (2020), proiecte ecologice, de educație mediatică, de dotare a bibliotecii cu echipament și mobilier. Sunt coordonatoare de voluntari seniori și tineri. Tot timpul am fost susținută în activități de către voluntari și de APL Țareuca, având o colaborare frumoasă cu instituțiile din localitate. Iar biblioteca a devenit un centru comunitar de instruire și educație în adevăratul sens al cuvântului. Biblioteca, sălaș de cultură și educație, îți oferă spațiu, timp și materiale pentru a te dezvolta permanent. Doar să ai dorință, perseverență și voință.
– De ce ați ales Facultatea de Geografie?
– Cândva, pe când eram elevă, am participat la olimpiada raională la Geografie, care mi-a rămas dragă pentru tot restul vieții deoarece e despre cunoașterea lumii: schimbările climatice, ecologie, natura și influența omului asupra mediului înconjurător. În plus, tot aici se studiază și turismul, iar eu îmi văd localitatea, în viitor, o destinație turistică bine dezvoltată.
– Cum a fost să studiați cu niște colegi mult mai tineri decât Dvs.?
– A fost ceva foarte pozitiv, eu venind cu experiența mea de viață și activitate, iar tinerii cu cunoștințele lor de IT și modernitate, spre exemplu.
– Ce obstacole ați întâmpinat pe parcursul studiilor și cum le-ați depășit?
– Am început studiile în perioada pandemiei, asta a creat și o favoare, studiam de la locul de muncă, dar și un impediment, căci nu eram fizic cu colegii și profesorii. Dar am învățat să ne descurcăm cu platformele online și cele de socializare. Prin stăruință, dorință și perseverență am depășit toate obstacolele, m-au ajutat copiii, colegii de studii, de serviciu, prietenii nu în ultimul rând scumpii profesori. Asistam la toate orele, astfel îi motivam și pe colegii mai tineri să fie prezenți. Noaptea târziu și diminețile îmi făceam temele, studiam…
– Cum a influențat viața personală și profesională decizia de a urma o facultate?
– Doar pozitiv… Am conștientizat că este necesar să fii pregătit pentru toate schimbările și provocările vieții.
– Cum sunt studenții de astăzi, în comparație cu cei de cândva? Dar profesorii?
– Am observat că tinerii sunt foarte deștepți, pot ușor să se orienteze, să găsească soluții. Abordarea lor este diferită, sunt mai liberi în exprimare și au oportunități mai multe de a cunoaște și a experimenta. Iar profesorii sunt mai loiali, mai prietenoși, mai deschiși.
– Cum credeți că vă va ajuta această diplomă în carieră sau în viața de zi cu zi?
– Diploma îmi va spori un pic nivelul de salarizare. Contează cunoștințele pe care le acumulez, experiențele și practica.
– Aveți ceva sfaturi pentru alte persoane mature, care se gândesc să se înscrie la o facultate?
– Pentru persoanele mature și de orice vârstă le recomand să învețe pe tot parcursul vieții, deoarece totul este în permanentă schimbare și renovare, iar studiile îți permit să perseverezi, să obții cunoștințe și abilități, îți faci noi prieteni, descoperi noi canale informaționale. Vârsta nu este un obstacol atunci când vrei să obții noi cunoștințe. Devii mai sigur de sine și îi poți ajuta și pe semenii tăi.
– Mulțumim pentru răspunsuri și vă dorim succes în continuare.