Reportaje

Video / „Nistrul care ne unește”

Cu poezie și poeți locali – așa a trecut ziua de 30 iulie curent pentru o bună parte dintre locuitorii raionului Rezina și nu numai. Vorba e că, pe acest sfârșit de Cuptor, în Sala de Conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” a fost lansată placheta de versuri „Nistrul care ne unește”, apariție editorială datorată inițiativei locale cu același nume, implementată de A.O. „Nufărul” cu sprijinul Programului „Dezvoltarea Capacităților pentru Inițiative Locale de Pace” realizat de Centrul CONTACT în parteneriat cu UN Women în cadrul Proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, PNUD, UN Women și finanțat prin Fondul Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii.   

Evenimentul s-a produs în cadrul unei ședințe a Cenaclului literar-muzical „La steaua…”, care activează pe lângă Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, întrunind membri ai cenaclului, angajați ai caselor/căminelor de cultură, ai bibliotecilor din raion, oaspeți, reprezentanți ai donatorilor și, bineînțeles, pe eroii zilei – autorii plachetei de versuri, Ala Mîrza-Turbal din orașul Rîbnița și Maxim Gradinari din satul Solonceni.

La intrarea în sală, oaspeții au fost întâmpinați cu muzică instrumentală în interpretarea colegilor Oleg Volontir, Ion Stavinschi, Viorel Popușoi și Ion Purici.

În debutul ședinței, Liuba Stavinschi, administratoarea A.O. „Nufărul” și președinta Cenaclului „La steaua…”, după ce a salutat asistența, a procedat la o incursiune în istoricul cenaclului, amintind crâmpeie din cele mai notorii evenimente desfășurate pe parcursul anilor. 

După care, în calitate de autor al conceptului grafic și procesului de tehnoredactare a plachetei de versuri „Nistrul care ne unește”, am vorbit despre cei doi poeți, menționând că  prin această apariție editorială s-a dorit contribuirea la fortificarea relațiilor între locuitorii celor două maluri ale Nistrului, la cunoașterea cât mai bună a creației autorilor. Totodată, am ținut să-i mulțumesc pictorului Efim Popa, directorul Școlii de Arte Plastice pentru Copii din Rezina, lucrări ale căruia ilustrează placheta, inclusiv coperta ei, pentru receptivitate și contribuție la reușita proiectului.    

Au urmat clipe și minute bune, încărcate de poezie, de emoțiile transmise prin intermediul acestui procedeu artistic de către autori, dar și de cunoaștere a celor doi, pe care Dumnezeu, la naștere, i-a înzestrat cu harul așezării meșteșugite a cuvântului în vers. Astfel, cei prezenți au avut ocazia să afle amănunte din biografia fiecărui autor, dar și să asculte versuri în lectura dnei Ala Mîrza-Turbal și a lui Maxim Gradinari.

Câțiva colegi de-ai dnei Ala Mîrza-Turbal de la Liceul teoretic „Evrika”, împreună cu directoarea, Eugenia Halus, au venit s-o susțină, să-i aprecieze creația, dar și să declame din ea. Totodată, dânșii și-au caracterizat colega drept una deosebită, bună, prietenoasă, talentată, cu suflet blând…

Multe cuvinte de apreciere și încurajare au fost rostite în acea zi în adresa lui Maxim Gradinari, fiindu-i apreciate munca, insistența, dar și îndârjirea de care dă dovadă (în sens frumos) în lupta cu vicisitudinile destinului. În special i-a apreciat activitatea dna Angelina Zota, șeful Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică Rezina, situându-l printre cei mai bravi tineri din țară, menționând că merită pe bune titlul de ambasador al persoanelor cu dizabilități.

În alocuțiunile rostite, reprezentanții donatorilor – Iulia Terpan, UN Women, și Liliana Porumb, Centrul CONTACT, au apreciat înalt rezultatul implementării inițiativei locale „Nistrul care ne unește”, efortul depus de membrii echipei de implementare și, numaidecât, – talentul, receptivitatea și bunăvoința celor doi autori – Ala Mîrza-Turbal și Maxim Gradinari.

La fel a procedat și Teodor Cuculescu, președintele raionului Rezina, prezent la eveniment, menționând că cultura este un domeniu la fel de important precum economia, agricultura etc. Și că se merită și trebuie să investim în cultură, în editare de carte, în promovarea oamenilor de artă…

După cum era și firesc, au urmat cuvinte de recunoștință din partea spectatorilor, flori și cadouri pentru autori. Rodica Medvețchi, șeful Centrului Cultural Păpăuți, impresionată de prestația celor doi autori, le-a mulțumit în versuri, printr-o poezie, pe care a scris-o chiar în timpul evenimentului.

Pe final, toți cei prezenți, inclusiv angajați ai caselor/căminelor de cultură și bibliotecilor din raion, au primit în dar placheta de versuri „Nistrul care ne unește”. Profitând de prezența autorilor, oamenii au făcut coadă pentru autografe din partea celor doi, care, prin poezie, contribuie la apropierea zilei, când Nistrul va deveni râul care ne unește, precum era odinioară.

Reamintim cititorilor noștri că apariția plachetei de versuri „Nistrul care ne unește” a fost posibilă grație inițiativei locale cu același nume, implementată de AO „Nufărul” cu sprijinul Programului „Dezvoltarea Capacităților pentru Inițiative Locale de Pace” realizat de Centrul CONTACT în parteneriat cu UN Women în cadrul Proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), PNUD, UN Women și finanțat prin Fondul Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).

Text: Aculina POPA

Lasa un comentariu