Voxuri

Ce cred tinerii din Rezina despre integrarea europeană

Integrarea în Uniunea Europeană are un rol important în viața tinerilor din Republica Moldova. În raionul Rezina, am discutat cu mai multe persoane tinere, pentru a afla părerea lor despre integrarea în UE și cum aceasta le va influența viitorul. Opiniile sunt diverse, dar în același timp arată complexitatea acestui subiect de actualitate pentru  țara noastră.

Diana Cojocari, 18 ani, satul Țareuca, studentă în România, Suceava, Facultatea drept european și internațional: Republica Moldova va beneficia, în condițiile aderării la UE, de acces liber la piața unică europeană, fapt care ar permite exportul de produse autohtone. Cetățenii moldoveni vor putea călători, studia și lucra liber în toate statele membre ale UE, ceea ce ar deschide numeroase oportunități pentru tinerii profesioniști. Integrarea în UE va promova stabilitatea politică și ar reduce astfel riscul de corupție și abuzuri de putere  prin supravegherea constantă a instituțiilor europene. Integrarea în UE va promova valori precum diversitatea și incluziunea, ceea ce ar încuraja respectul pentru toate grupurile etnice și culturale din Republica Moldova. Pot afirma cu certitudine că mi-aș dori ca țara în care m-am născut să fie membră a Uniunii Europene. Țin să cred că acest fapt va duce la bunăstarea țării și la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.   

Iurie Rusnac, 30 ani, satul Păpăuți, consilier raional în Consiliul raional Rezina: Pentru mine procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un pas istoric pentru țara noastră. Pe parcursul unui deceniu, UE a demonstrat că este un partener de încredere pentru Republica Moldova. Datorită ajutorului oferit avem infrastructură mai dezvoltată, locuri de muncă mai bine plătite, școli, grădinițe și spitale moderne. Uniunea Europeană mi se asociază cu cuvântul bunăstare, pace și oameni mai fericiți și, într-adevăr, așa și este. Cred că fiecare dintre noi care a vizitat vreo țară din UE s-a convins de aceasta. Cât e de plăcut să mergi pe străzi curate și frumos amenajate, să mergi la market și vânzătoarea să te salute și să-ți zâmbească, și oamenii nu se grăbesc să trăiască ziua. În această perioadă când RM a devenit oficial țară candidată la aderare, noi, ca popor, trebuie să demonstrăm o unitate absolută și clară în ce direcție dorim să mergem și ce ne dorim noi înșine pentru viitorul nostru. Eu, familia și prietenii vom merge la Referendum și vom susține aderarea Republicii Moldova la UE, fiindcă asta este singura cale de a avea o țară în care toți doresc să trăiască.

Beatrice Andronic, 19 ani, viitoare studentă în România: Cert este faptul că Republica Moldova trece printr-un moment culminant și decisiv pentru istoria sa.  Consider că integrarea în Uniunea Europeană a țării noastre presupune un șir de avantaje, posibilități și oportunități. Este momentul în care puterea și dorința unanimă a poporului de a face schimbări, de a tinde spre un viitor mai bun acasă trebuie să fie mai puternice decât orice prejudecăți. Sper că majoritatea cetățenilor și în special tinerii să participe masiv în campanii și activități de promovare a valorilor europene. Cu siguranță, un mediu de trai sigur și eficient, locuri de muncă cu perspective, medicină și învățământ la nivel avansat – toate astea se numără printre obiectivele posibil de atins în cadrul comunității europene. Iar cel mai mult mi-aș dori să facem parte dintr-o societate în care empatia, toleranța și vulnerabilitatea sunt pilonii stabilității emoționale nu doar a cetățenilor, dar și pentru întregul stat. Să devenim un stat în care siguranța fiecăruia este pusă în prim plan. Să optăm pentru starea de bine și dezvoltare comună, acceptând, în același timp, întregul bagaj de provocări și perspective.

Nichita Bencheci, 16 ani, student la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale Chișinău: Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană reprezintă pentru mulți tineri oportunitatea de a fi parte dintr-un sistem mai larg care promovează valorile democratice și respectarea drepturilor omului. Pentru aceștia, aderarea la UE nu înseamnă doar acces la o piață unică și oportunități economice extinse, ci și o deschidere la programe educaționale și de cercetare mai bogate, care pot sprijini dezvoltarea personală și profesională într-un cadru european lărgit. Prin adoptarea standardelor și reglementărilor europene, Moldova ar putea îmbunătăți calitatea vieții și ar putea consolida statul de drept, ceea ce este esențial pentru construirea unei societăți prospere. 

Sabrina Colbasnicov, 18 ani, reporter la Portalul media rezinainobiectiv.md: Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană reprezintă un pas esențial pentru stabilizarea economică și politică a țării. Aceasta ar aduce beneficii semnificative, precum accesul la fonduri europene pentru dezvoltare și modernizare.  Aderarea ar deschide porțile spre o educație de calitate, oferind acces la universități de prestigiu și programe de schimb, precum Erasmus. Tinerii ar putea beneficia de mai multe locuri de muncă și stagii de practică, datorită investițiilor străine și dezvoltării economice. În ansamblu, integrarea în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate unică pentru Moldova de a se alinia la valorile și standardele europene, asigurând astfel un viitor prosper și stabil.

Mihai Cotovițchi, satul Țahnăuți, 20 ani, a finalizat studiile la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău: Așteptările mele în raport cu integrarea sunt ca profesioniștii din diverse domenii care au plecat din Moldova să se întoarcă și să gestioneze aceste resurse corespunzător, pentru a spori dezvoltarea societății. Sper ca organele abilitate să reușească să combată corupția, astfel încât să nu pierdem aceste resurse, așa cum a fost în cazul României. Sper ca cetățenii cu un grad intelectual mai ridicat să nu permită celor ce reprezintă opusul să-și propage viziunile, părerile și valorile mai puțin corecte, deoarece integrarea nu va fi posibilă fără schimbarea modului de gândire și fără respectarea valorilor europene. Faptul că vom fi primiți în familia europeană nu va schimba nimic dacă nu vom depune eforturi enorme și o muncă asiduă pentru a obține rezultatele scontate. Dorința mea este ca toți să înțeleagă că trezirea noastră nu este mai puțin importantă decât această integrare. Una dintre cele mai mari așteptări ale mele este că vom învăța de la popoarele europene și vom prelua de la ele tot ce este mai bun, pentru a prospera la cel mai înalt nivel.

test2