Reportaje Știri

Vizită oficială a comisarei europene pentru sănătate în Republica Moldova

Compus de Andrei Bordian

Comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a întreprins o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația ministrei sănătății, Ala Nemerenco.

Cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală în cadrul căreia au discutat despre evoluțiile din sectorul sănătății al Republicii Moldova în contextul aderării la Uniunea Europeană și oportunitățile de promovare a cooperării dintre țara noastră și spațiul comunitar, prin consolidarea sistemului de sănătate și alinierea acestuia la standardele UE.

Comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară și ministra sănătății au semnat Acordul Comun de Achiziții Publice pentru contramăsuri medicale, document semnat de toate cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, acest document important oferă țării noastre drepturi depline, de rând cu statele membre ale Uniunii Europene, de a participa la viitoarele proceduri de achiziții publice comune, pentru un acces sigur, echitabil și la prețuri rezonabile la medicamente și dispozitive medicale performante, care nu se regăsesc pe piața internă. 

În cadrul conferinței de presă organizată astăzi în contextul vizitei comisarei europene, ministra Ala Nemerenco a prezentat cele mai importante proiecte implementate în domeniul sănătății și a exprimat mulțumiri Uniunii Europene pentru suportul acordat în realizarea acestora.

La rândul său, comisara Kyriakides a salutat progresele înregistrate în ultimii ani în sistemul de sănătate din țara noastră și a reiterat sprijinul continuu al UE în procesul de transformare al Republicii Moldova.

Menționăm că, vizita comisarei Stella Kyriakides a avut loc în perioada 8-9 iulie, iar agenda a inclus întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, dar și vizite la Institutul de Medicină Urgentă și Institutul Oncologic, instituții medicale care, cu ajutorul UE, au beneficiat de reparații și dotări la cele mai înalte standarde.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Lasa un comentariu