Reportaje

Discuție publică: accesul la informație și dreptul la viață privată 

Accesul la informație și libertatea de exprimare VS Informația cu accesibilitate limitatăastfel a fost intitulată discuția publică organizată de Transparency International – Moldova în incinta primăriei orașului Rezina, la care au participat peste 20 de persoane, majoritatea fiind funcționari publici. 

Din partea Transparency International – Moldova, asistența a fost salutată de experta anticorupție Ianina Spinei: „Vă mulțumesc pentru deschiderea și interesul de a veni la dezbaterea unui subiect extrem de interesant, care ține de accesul la informațiile de interes public. Activitățile de astăzi sunt susținute de către Transparency International – Moldova, o asociație obștească anticorupție de analiză și expertiză. Misiunea noastră este de a promova transparența, integritatea, democrația la toate nivelele, în autoritățile publice centrale, cele locale, în rândul populației și în mediul antreprenorial. Suntem o organizație care se ocupă de cercetări, studii și monitorizări ale fenomenului corupției.”

Sergiu Bozianu, președinte al Asociației pentru Protecția Vieții Private, expert în implementarea politicii de stat în domeniul dreptului la viaţa privată, protecţiei datelor cu caracter personal şi controlul conformităţii prelucrării acestora, a facilitat un dialog interactiv cu participanții de la Rezina.

„Sunt aici pentru a explica în ce constă proporționalitatea dreptului la viața privată și accesul la informații, inclusiv cum se gestionează informația cu accesibilitate limitată. Cum prelucrăm datele cu caracter personal, cum examinăm corect o cerere de acces la informație. Obiectivul de bază este de a stabili o percepție comună în ceea ce privește regulile de joc, cum trebuie să administrăm corect informația și ce prevede cadrul legal.  O să vă ofer informații despre ce spune legislația, cum este corect să oferim acces la informații”, a spus Sergiu Bozianu.  

Participanții fiind întrebați la care drept țin mai mult, la viața privată sau la dreptul de acces la informație, părerile s-au împărțit, iar concluzia a fost că  ambele sunt drepturi fundamentale și trebuie respectate prin colaborare. Cu alte cuvinte, nu sunt drepturi mai importante și drepturi mai puțin importante.  

Făcând referire la încălcarea dreptului la viața privată, Sergiu Bozian a dat un exemplu pe înțelesul tuturor: „fotografii și imagini video de la arestările și reținerile oricăror persoane, fie fizice sau juridice, n-ar trebui postate public, aceasta fiind o încălcare gravă din parte jurnaliștilor și a instituțiile de presă”. 

„Dacă este vorba de accesul la informație, diferă de la caz la caz, fie că primăria a refuzat să dea ceva informații de interes public, fie că unele sunt secret de stat. Vă mulțumim că ați depus efort și ați venit pentru a ne informa și noi vom transmite informația mai departe, pentru a o cunoaște mai multă lume. Sigur că dorim să avem mai des asemenea instruiri, pentru că sunt multe întrebări la acest subiect”, spune Elena Vlas, consilier local în Consiliul Ignăței. 

 „Fac parte dintr-o  organizație de voluntari și deseori când se adresează oamenii, și în special vârstnicii, le spun că ar trebui să solicite de ce au nevoie conform legii, nu conform dorințelor personale, deoarece orice trebuie declarat după lege. Omul care nu știe și nu respectă legea, nu va primi răspuns la solicitarea sa. Sunt foarte bine informată în urma acest seminar, primind informația direct de la un specialist în domeniu”, concluzionează Tatiana Negară, voluntară la nivel local în cadrul organizației HelpAge Moldova. 

Lasa un comentariu