Reportaje

Tabăra „Nistru”: nu doar distracție, ci și oportunități de învățare și dezvoltare personală pentru copii

În satul Saharna din raionul Rezina, într-un cadru natural deosebit, este amplasată tabăra de odihnă „Nistru”. Cu patru ture de odihnă, în fiecare fiind aproximativ câte 200 de copii, aceasta oferă o oportunitate excelentă pentru petrecerea vacanței de vară.

Vizitând tabăra „Nistru” într-una din zilele turului II, am reușit să aflăm mai multe informații  de la directorul taberei Pavel Tacu, să discutăm cu copiii și cu educatorii. Directorul ne-a povestit despre lucrurile generale din tabără: „În turul II, de la Direcția de Învățământ, Tineret și Sport Rezina au fost vândute 200 de foi de odihnă. Pentru moment, avem 200 de copii în tabără, cinci detașamente, a câte 40 copii în fiecare. Sunt active trei dintre cele patru blocuri. Educatorii sunt tineri, energici și datorită lor copiii se simt foarte bine. Ținem neapărat ca ei să fie satisfăcuți din toate punctele de vedere. Privitor la programul de activități, fiecare educator urmărește planul general, însă fiecare organizează și activități individuale.”

Pentru fiecare copil, tabăra înseamnă nu doar distracție, ci și oportunități de învățare și dezvoltare personală. Prin activitățile variate, ei învață să coopereze, să-și depășească limitele, să aprecieze frumusețea naturii înconjurătoare, să fie responsabili, să respecte regulile și să-și gestioneze timpul în mod eficient. Fiind întrebați cum li se pare atmosfera din tabără, copiii au răspuns că le place,  exprimându-și bucuria de a fi acolo și de a-și face noi prieteni.

„Am trăit niște momente foarte frumoase în toți anii când am mers la tabără. Acesta fiind ultimul an aici, am decis să mă distrez și să profit de odihna în mijlocul naturii. Acum ne pregătim de concertul de diseară, unde ne vom demonstra talentele”, povestește Damian Curti despre experiența sa.

„Timpul ne este încărcat cu diverse activități, dar ne simțim foarte bine, liberi, spun Ionela și Daria, două prietene care se odihnesc împreună la Tabăra „Nistru” din Saharna.  Desenăm, ne distrăm și petrecem timpul frumos cu prietenii. Suntem un colectiv foarte prietenos și ne ținem mereu împreun. La sigur venim aici și anul viitor.”

Pe parcursul turului II, copiii a avut parte de activități precum: Serată de dansuri și karaoke, ateliere de pictură, concurs de talente, concurs „Miss și Mister Tabără 2024”, plimbare cu vaporul, excursie tematică la „Mănăstirea Saharna” și multe alte activități. Astfel, fiecare zi este planificată cu grijă pentru a include o varietate de activități educative și distractive. 

Educatorul Valeriu Balan povestește cu entuziasm despre experiența sa pedagogică: „Am ales să fiu educator la tabăra „Nistru” deja a doua oară, deoarece mi-a plăcut mult încă de pe când veneam și eu aici, fiind copil. Avem o mulțime de activități! Cred că educatorii sunt cei mai obosiți aici, dar oricum ne simțim bine. Copii sunt bravo! Eu, fiind educator în grupele mari, încerc să găsesc timp și atenție pentru fiecare copil.”

„Regimul este unul bine organizat, iar noi, educatorii avem responsabilitatea de a organiza astfel lucrurile, ca totul să fie perfect. Activitatea noastră începe la ora 7:30 și pe parcursul zilei copii nu stau fără ocupație, mereu sunt în acțiune. Ziua se încheie cu momente frumoase, concerte, concursuri, jocuri etc. Am ales să fiu educatoare aici, deoarece sunt studentă, iar aceasta este o oportunitate de a avea un job sezonier”, relatează Ana-Maria Duca despre activitatea sa în calitate de educatoare. 

Pavel Tacu spune că tabăra ar putea găzdui mai mulți copii, dacă ar fi reparat încă un bloc: „Avem un bloc care nu funcționează, necesitând reparații. Ne pare rău, deoarece solicitările din partea părinților sunt mai numeroase decât locurile disponibile. Dacă am găsi mijloace financiare pentru vopsirea pereților, uși noi și blocuri sanitare, am putea găzdui încă aproximativ 80 de copii.”

Sursa foto: Facebook / Tabăra de odihnă „Nistru” 

Lasa un comentariu