Ziua internațională a familiei este marcată neîntrerupt din anul 1993. Iar începând cu anul 2010, ziua familiei a fost inclusă în lista sărbătorilor oficiale a țării noastre. Ziua familiei se sărbătorește anual la data de 15 mai. Sărbătoarea este menită să atragă atenția publicului asupra importanței familiei și a rolului acesteia în societate.
În satul Solonceni, ziua familiei a fost sărbătorită mai deosebit. O sărbătoare ce cuprinde universul de ziua familiei – cu genericul ,,Familia mea – Raiul meu”.
E o zi atât de specială încât, chiar și soarele strălucește mai frumos, după ora prânzului.
Din depărtare răsună melodii populare și cei invitați la evenimentul ce urmează să aibă loc, se adună în centrul satului. Așa cum este tradiția la Solonceni, vorniceii au colindat satul sâmbătă seara și au invitat cuplurile care-și sărbătoresc în acest an nunta aniversară.
În frunte cu vorniceii și fanfara, alaiul de cupluri se îndreaptă spre terasa de vară, unde sunt așteptați de către actualul primar și fostul primar al comunei. Fiecare cuplu este întâmpinat și servit cu câte un păhărel de vin și, ca să fie mai dulce gustul sărutului, li se oferă câte o linguriță de dulceață.
Domnul Anatolie Chirtoacă în cuvântul său de felicitare a menționat că ideea de a sărbători ,,nunta noastră cea de demult, cea de ieri… a pornit de la omagiul celor căsătoriți în anul 2019, dar din cauza pandemie nu a putut fi sărbătorită.
,,Astăzi am încercat să sărbătorim ziua familiei cu cei ce împlinesc 60, 50, 40 și 30 de ani de căsnicie în anul 2024. Dacă a început această sărbătoare în 2019, era o greșeală, dacă nu invitam la această sărbătoare, cuplurile care și-au sărbătorit aniversarea nunții în 2020, 2021, 2022 și 2023.
Parcă mai ieri, aceste onorate doamne își îmbrăcau cea mai frumoasă rochie din viața lor, rochia de mireasă. Parcă mai ieri, lumea din sat venea la poartă ca să vadă mireasa, spunând că așa mireasă frumoasă nu s-a mai văzut..!
Acestea sunt familiile cu care ne mândrim. Astăzi, când privim la zilele din trecut, vedem că atunci aveam vise și așteptări. Ne gândeam la o casă nouă, din piatră, ne gândeam la o fântână, ne gândeam la niște copii drăgălași. Iată că visele s-au împlinit, avem copii frumoși, avem nepoței drăgălași pe care îi creștem în pace și în liniște”, a spus dl Chirtoacă în mesajul său de felicitare.
Subiectul în discuție, valorile familiei, poate avea un sens mai profund, care constă în faptul că aici căsătoria funcționează ca singura formă corectă de viață în comun pentru un bărbat și o femeie. Păstrând credința și dragostea unul pentru celălalt, cresc copiii și prelungesc astfel familia.
La sărbătoare au primit invitație 45 de familii din ambele sate ce aparțin primăriei, Solonceni și Tarasova.
Acest eveniment a fost organizat cu mult drag de către echipa primăriei comunei Solonceni, într-o frumoasă colaborare a șefilor căminelor de cultură și a bibliotecarelor din ambele sate.
Într-o atmosferă onorifică, în fața arcului împodobit cu panglici și flori, se invită primul cuplu, care au sărbătorit nunta de ametist, simbol al trăiniciei, Serghei și Maria Zaiaț.
Aniversarea a 60 de ani de căsătorie este considerată una dintre cele mai frumoase și mai rare aniversări și este binevenită celebrarea celor care și-au dăruit atâta timp din viață unui celuilalt cu dragoste necondiționată. Serghei și Maria și-au sărbătorit aniversarea de ametist a căsniciei în anul 2023.
Iubirea, respectul, răbdarea, grija unuia față de altul, înțelepciunea sunt cele care i-au ținut împreună 60 de ani, i-au ajutat să reziste la greutăți, să crească și să educe copiii. Acestea sunt ingredientele, acumulate an de an, ale acestei căsătorii, a spus domnul Serghei.
Următorul cuplu care și-a sărbătorit aniversarea nunții de aur în anul 2022 sunt Alexei și Aculina Nosaci. Sunt așteptați la arcă de către două domnițe în port popular, care le prind la piept, ambilor soți, tradiționalele buchețele.
În continuare urmează să fie întâmpinate în același fel și celelalte cupluri, care cu multă nerăbdare așteaptă chemarea gazdei.
În micile intervale dintre cuplurile prezentate în scenă evoluează formația folclorică ,,Sălcioara”, în frunte cu dna Vasilița David, conducătoarea formației și șeful Căminului de Cultură Solonceni.
„Felicităm din tot sufletul aceste familii și le dorim mulți ani înainte, o căsnicie de lungă durată, trainică și armonioasă. Să aveți liniște în suflet, să aveți pace și bucurii de la copii, de la nepoți, să vă dea Domnul și strănepoți”, le-a urat dna Vasilița David.
Apoi urmează hora mare și închinatul colacilor. Vorniceii tineri și frumoși încep cheful dansând hostropățul, în timp ce cuplurile sunt chemate la arcă conform listei, pentru a li se înmâna colacii și darurile conform tradiției. Fiecare cuplu închină câte un păhărel de vin și i se oferă cuvânt, ca în final să nu uite de un amar amoros.
Soții Ion și Tamara Golub și-au sărbătorit aniversarea nunții de aur în 2021, au avut de înfruntat provocări, au avut de trecut prin multe, ca să ajungă la o asemenea vârstă însemnată, chiar dacă în adâncul sufletului se simt încă tineri.
Spre final de eveniment nu a fost scăpat din vedere și obiceiul colacului miresei. Au fost invitați în față doi bărbați din ambele sate ale comunei Solonceni, care au fost provocați să joace colacul miresei și să-l rupă în bucăți. Amintim că, de când lumea și pământul, se consideră că cel ce rămâne cu bucata mai mare din colac, acela conduce în familie.
După mult joc și voie bună, fiecare invitat și oaspete a rămas cu impresii și momente memorabile înmagazinate în memorie.
Foto de Vitalina David
Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământul redacției, este furt.
I like this web site very much, Its a really nice situation to read and get info.Blog monetyze