Reportaje

Femeia – nesecat izvor de dragoste și bunătate

Ne-am adunat în sala mică a Palatului Raional de Cultură „Nicolae Lupov” din orașul Rezina, unde urmează să aibă loc o întâlnire de suflet cu genericul „Femeia – nesecat izvor de dragoste și bunătate”. În cadrul acesteia va fi venerată femeia – mamă, soră, soție, iubită, prietenă, colegă – cel puțin asta și-au propus organizatorii. Evenimentul este desfășurat în cadrul Cenaclului  literar – muzical „La steaua…”, care activează pe lângă Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”.

Cele 15 protagoniste, femei din diverse domenii sunt prezentate de câteva  moderatoare, și ele fiind deasemenea femei de succes din Rezina. Fiecare răspunde la câte două-trei întrebări.   

Lidia Ursalovschi,  profesoară de limbă și literatură română la IP Liceul Teoretic „Olimp” din Rezina, menționează că cel mai bine o reprezintă citatul: „Fii bun în ceea ce faci! Pentru că, la un moment dat, nu va mai fi nevoie să te prezinți. Te vor prezenta faptele tale”. Mai adaugă că această caracteristică îi este inspirată de către colega sa, Eugenia Margină, fostă profesoară și director la IP Gimnaziul Țareuca. Eugenia Margină își începe povestea „teleportând”  publicul în timp și spațiu: „Primesc și până acum scrisori prin poșta electronică de la foștii mei elevi…” 

Apoi atenția se îndreaptă către Maria Vrabie, fost medic infecționist la Spitalul raional din Rezina, care își exprimă pasiunea sa pentru medicină: „Când am venit la Rezina m-am gândit că voi sta vreo trei ani și mă duc. Acești trei ani s-au transformat în mai mulți. Cu toate că acum nu lucrez la Rezina, rezinenii mă găsesc și la Chișinău pentru consultații.” 

Varvara Rusu, fost șefă a Secției Cultură Rezina și fost primar al Comunei Țareuca, a pus mult suflet la fondarea Muzeul raional de etnografie și istorie din orașul Rezina: „Mi-a plăcut mult să mă întâlnesc cu oamenii, mult timp am lucrat cu oameni în vârstă, care veneau cu sfaturi tot timpul, asta m-a ajutat. Mi-am pus toată străduința când lucram, ca specialist-muzeograf, ca în fiecare bibliotecă să fie un ungheraș cu exponate, ceea ce am și făcut. Am mers prin sat, am strâns colecția și le-am adus la muzeu.”

Aculina Popa, fost redactor – coordonator al postului local de radio, fost  redactor-șef al ziarului raional „Farul Nistrean” este aici pentru a prezenta un om care, în ciuda tuturor obstacolelor și provocărilor, este o sursă de inspirație și putere pentru toți cei care o cunosc, Veronica Gradinari din satul Solonceni, mama ce își exprimă sentimentul de bucurie că are un așa băiat îndrăzneț și talentat – Maxim, care participă la numeroase concursuri și își dorește să-și vadă poeziile într-o carte. În acest moment, Maxim Gradinar, fiul doamnei Veronica, se ridică în picioare, sprijinindu-se în baston.  Pentru evenimentul de astăzi a pregătit un text, dar în această dimineață a scris o nouă poezie. 

Maxim, cu poemul său, a sensibilizat publicul, aducând lacrimi de emoție în ochii tuturor celor prezenți. După ultimul vers, sala în întregime se ridică în picioare și aplaudă frenetic.  

Luminița Melnic, poetă din satul Păpăuți, își împărtășește cu noi gândurile îmbrăcate în versuri. Întrebată dacă poate fi fericit omul în această viață, ea a răspuns așa: „Cred că fericirea și-o face omul după cum dorește, dar scopul principal e ca ținta să fie într-o direcție sigură. Fericirea nu vine de-a gata, aburind pe talger, numai bună de servit. La ea e nevoie de lucrat nu o zi, nu un an, dar uneori chiar și o viață, acolo, în grădina sufletului, până observi răsărind firul iubirii.” 

Persoana care nu a uitat niciodată de fântâna din care a băut apă este Valentina Țonici, voluntară și profesoară la Școala raională de muzică pentru copii din orașul Rezina, pasionată pentru frumos. „Plecând în Italia, am dat de o bătrânică care mă îndrăgise foarte mult. În acea perioadă cea mai fericită zi pentru mine era sâmbăta, când trimiteam câte un pachet în Moldova, la Rezina. Acest gest m-a ajutat să trec peste dorința de a veni mai repede acasă. Puteam să nu mănânc în acea zi. Însă dacă trimiteam ceva acasă – eram sătulă. Am visat, când mă întorc acasă, să lucrez cu copii. Acum lucrez la Școala de muzică, cu copiii, așa cum am dorit.”

În total, la cenaclu au participat 15 femei protagoniste ale evenimentului, din diverse domenii de activitate: din învățământ –  Eugenia Halus și Eugenia Margină, din medicină –  Maria Vrabie, din domeniul îngrijirii copiilor –  Ludmila ZaharescuVeronica Gradinari, Mariana Susan, din antreprenoriat –  Aliona Stăvilă și Raisa Spiridon, din administrația publică locală –  Varvara Rusu și Anisia Udrea, din voluntariat –  Valentina Țonici și Ana Maznic, din literatură și artă – Luminița Melnic, Ana Purici și Elena Taban.  

În final, Liuba Stavinschi, administratoare la A.O. „Nufărul”, și organizatoarea acestui eveniment își exprimă sentimentul de mândrie că avem asemenea oameni în raion. 

Teodor Cuculescu, președintele raionului Rezina, menționează că „pentru asemenea eveniment nu e nevoie de ocazii speciale, cum ar fi 8 martie.”     

O notă festivă a evenimentului a adăugat Fanfara „Plai Nistrean”, condusă de dirijorul Ion Stavinschi. Totodată, toți cei prezenți au putut să admire expoziția cu picturile rafinate ale pictorului Efim Popa, precum și lucrările meșterilor populari Ana Purici, Elena Taban și Svetlana Cataraga. 

Menționăm că pe lângă susținerea financiară oferită de S.R.L. „Regional Meat”, Asociația Obștească „Nufărul” a contribuit și ea financiar la organizarea activității.

Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământul redacției, este furt.

test2