Reportaje

Recensământ 2024 – cum stau lucrurile în raionul  Rezina

În raionul Rezina, în perioada 8 – 24 aprilie au fost recenzate peste 36% din numărul total de persoane care trebuie să participe la recensământ. În cele 41 de localități din raion, datele sunt colectate de 56 de recenzori și opt supervizori.

Elena Duca, locuitoare a satului Ciorna,  ne spune că a fost vizitată de recenzor și a răspuns la toate întrebările: „Mi-am făcut datoria de cetățean și am răspuns la toate întrebările. Sunt multe, dar cred că sunt necesare.” 

Fiecare locuință este vizitată de un recenzor echipat cu legitimație, vestă, chipiu, tricou, rucsac și tabletă, toate având logoul Recensământului 2024. Sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie cât și date despre locuință.

„Sunt primită cu plăcere, se duce o discuție liniștită și pozitivă. Pe alocuri se simte o mică îngrijorare când cerem numărul de identitate din acte. Cred că asta se întâmplă din motiv că unii cetățeni sunt puțin informați. Absolut toate datele colectate sunt strict confidențiale și protejate prin lege”, spune Alina Pîrțu, recenzor în satul Ciorna.

Potrivit informațiilor obținute de la Serviciul de Statistică din Rezina, în linii generale cetățenii sunt receptivi, însă pe alocuri apar și situații neprevăzute: „Ne programăm pentru această perioadă să vizităm toți locuitorii raionului Rezina. În timpul zilei oamenii sunt la serviciu, nu-i găsim acasă și le lăsăm informația necesară pentru a ne contacta ca să putem reveni la ei. Tineretul totuși mai bine reacționează, în timp ce bătrânii au puțină frică”, afirmă Lidia Staroșciuc, responsabil de recensământ la Subdiviziunea Teritorială de Statistică Rezina.

Interviu cu Ala Budurin, șefa Serviciului Statistică Rezina și Lidia Staroșciuc, responsabil de recensământ la Subdiviziunea Teritorială de Statistică Rezina. Foto: Andrei Bordian

 „Populația este chiar foarte responsabilă: ne telefonează, se apropie la sediu, chiar se înțeleg cu recenzorul când poate fi recenzat. Sunt câteva cazuri când ne-au telefonat și ne-au spus că pleacă peste o săptămână și să îi transmitem  numărul de telefon al recenzorului. Un alt caz a fost când un bărbat de 75 de  ani, a venit la sediu în bastan, s-a urcat la etajul patru, ca să ne spună că el pleacă la spital apoi la sanatoriu și că ar vrea să fie vizitat în primele zile ale recensământului. Bineînțeles că i-am îndeplinit doleanța și i-am apreciat responsabilitatea de cetățean. Populația este foarte receptivă, dar avem și cazuri când recenzorii noștri sunt ofensați, ies plângând, se confruntăm cu diferite situații”, susține Ala Budurin, șefa Serviciului Statistică Rezina.

Întrebată dacă s-au înregistrat cazuri ca recenzorii contractați să renunțe la acest serviciu, doamna Budurin ne-a asigurat că la moment activează toți recenzorii contractați și doar doi au refuzat din start: „În raionul Rezina activează 56 de recenzori și opt supervizori. Unui recenzor îi revin 450 de locuințe, dar avem și cu 300 și cu 500, depinde de sat, astfel încât să nu meargă recenzorul foarte mult dintr-o localitate în alta. Sunt sate unde avem trei recenzori și comune unde avem un  recenzor pe două sate.”

Amintim că în Republica Moldova are loc recensământul populației și al locuințelor, care a început la opt aprilie și va dura până la șapte iulie. În premieră datele sunt colectate pe tablete care arată locația recenzorului în timpul interviului. Autoritățile îndeamnă cetățenii să participe activ la recensământ. Dacă apar careva îndoieli cu privire la identitatea recenzorului, sunteți încurajați să telefonați la Linia verde  0 800 800 24 (apel gratuit).

(doc) Recensământ 2024: prezentarea celor trei chestionare 

Lasa un comentariu