Reportaje

Ce-i mai scump pe lume decât mama?

Sărbătoarea de 8 martie și-a pierdut conotațiile ideologice cu mult înainte de prăbușirea URSS-ului, fiind considerată mai degrabă ca o sărbătoare a femeii – mamă, soție, iubită. Această tradiție se perpetuează până în prezent. Corespondenta noastră, Cosmina Pavlov, a dorit totuși să afle cum o sărbătoreau pe vremuri bunicile noastre, așa că le-a tras de limbă pe câteva dintre consătencele sale de la Păpăuți.

Agafia Bejan, pensionară, ne spune că, după părerea ei, pe timpuri sărbătoarea de 8 martie avea o însemnătatea mai mare: „Făceam adunări, mese cu bucate, de la locul de muncă ne felicitau. Acum gata, nimeni nu te mai felicită, chiar dacă ai lucrat atâția ani. Copii doar mă mai sună, îmi trimit flori.” Povestește și la un moment dat văd cum i se umplu ochii de lacrimi. De ce? 

– Pentru că toți copii erau lângă mine, acasă… Mă pregăteam ca de hram și veneau toți, grămadă… Dar acum s-au dus toți prin străini și am rămas doar eu și soțul meu… Mă doare sufletul… Că ce-i mai scump pe lume decât mama?…

Maria Pavlov

Maria Pavlov apune că Ziua internațională a femeii pentru ea înseamnă foarte mult, deoarece este dedicată doar femeilor. În tinerețe, cele mai dragi momente erau cele când dăruia sau primea un mărțișor sau o floare, când se strângea toată familia și sărbătoreau împreună:  

– De aceea aștept ca în ziua aceasta minunată să vină la mine nepoții și copiii mei. Aștept și rudele, le aștept pe prietenele mele să le dăruiesc câte o floare. Sărbătorim ca și pe vremuri, când și cum, cu ceea ce avem. Principalul e să fim sănătoși și să ne bucurăm toți împreună”, spune ea.

Liuba Josan, fostă profesoară, opinează că de 8 martie femeia se simte mai împlinită, mai stimată. E o sărbătoare a femeilor, dar și a bărbaților, deoarece bărbații trebuie să facă astfel încît femeia să fie mereu mulțumită, să se simtă apreciată, iubită, îndrăgită „și nici într-un caz disprețuită”, accentuează ea. 

– Pe timpuri această sărbătoare era mai veselă. La școală, cu elevii, pregăteam mereu poezii, cântece. Când cineva îți dăruia un buchet de flori, era cea mai mare bucurie! Știai că dacă ți-au  oferit un buchet de flori, aceasta înseamnă că elevii te respectă.

Liuba Josan

Acum, fiind singură, e  mai trist, dar își amintește cu drag de sărbătorile de 8 martie de cândva: 

– Știind că sunt iubită și apreciată de soțul meu, știind că el are nevoie de mine și eu de el, mă bucuram de viață. Așa se întâmplă cele mai frumoase momente, doar alături de cineva drag, anume așa te simți mai împlinită. 

Întrebată cum va sărbători în acest an ziua de 8 martie, spune că are de gând să meargă la clubul din sat, deoarece acolo va avea loc serbarea de 8 martie, Mă duc la club, unde avem un mic program cu ansamblul folcloric, așa că nu rămân eu singură.”

Nina Zoia ne-a povestit că acum, pentru ea, sărbătoarea de 8 martie nu înseamnă mai nimic, ea petrece lucrând prin grădină câte ceva, sau mai vin copii cu nepoții pe acasă. 

– În trecut era mai bine – ne duceam  la colhoz și, de ici lucram, de ici făceam mese și ne adunam toți să sărbătorim, ne dădeau premii, flori, erau concerte frumoase prin sat și asta dădea dovadă de respect față de femei. Acum nu mai vezi nimic. Toți stau în telefoane. Cel mai bine era cu „soiuzul” – toți lucram, toți mâncam, toți sărbătoream”, conchide ea.

Asta spun și asta cred câteva dintre bunicuțele de la Păpăuți, când mai vesele, când mai triste. Noi, din partea noastră felicităm doamnele și domnișoarele cu acest prilej frumos, dorindu-le o primăvară însorită și plină de dragoste!

Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământul redacției, este furt.

Lasa un comentariu