Redacția în acțiune Reportaje

„Rezina în obiectiv” la primele bilanțuri

Proiectul „Educație media prin obiectivul camerei de luat vederi” a demarat la Rezina în iulie 2023, după ce a fost selectat pentru finanțare de către Fondul Canadian pentru Inițiative Locale. Din cei 16 elevi și tineri care au aplicat inițial la acest proiect, 11 fac parte în continuare din echipa de reporteri și au reușit deja să publice primele lor subiecte, atât în format text, cât și video. Temele  abordate sunt diverse, iar fiecare autor care s-a simțit deja în pielea unui jurnalist are ce împărtăși din experiența acumulată. Cu această ocazie, în incinta redacției a avut loc o activitate de prezentare a primelor reușite, cu participarea reprezentanților din partea donatorului.  

Jurnalistul Andrei Bordian a făcut un rezumat al drumului pe care l-a parcurs până la deschiderea redacției, care a presupus amenajarea unei redacții cu strictul necesar, consolidarea unei echipe de tineri jurnaliști începători, lansarea portalului media local www.rezinainobiectiv.md. Participanții au fost instruiți de Felicia Crețu (jurnalistă la proiectul media „Cu sens”), Irina Tabaranu (jurnalistă la ZonadeSecuritate.md), Anatolie Eșanu (jurnalist la „Ziarul de Gardă”), Mariana Toacă-Bârsan (doctor în științe ale comunicării, lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova), Octavian Bratosin (expert media), Doina Pantaz (trainer de voiceover) și Ana Struță (redactor). 

În cadrul evenimentului, tinerii reporteri au avut șansa să-și împărtășească primele experiențe despre știrile, reportajele, vox-urile și interviurile publicate. Printre cei care au aplicat primii a fost și Alexandrina Corcescu, care, nerăbdătoare, a ieșit pe teren în calitate de reporter încă înainte să înceapă programul de instruire. A învățat direct pe teren o mulțime de lucruri pe care trebuie să le cunoască un bun jurnalist. Următoarele lecții practice au avut loc în redacție, lucrând mult asupra scenariilor, fiind ghidată pas cu pas de jurnalistul Andrei Bordian. 

„Prima mea experiență pe teren a fost la filmarea reportajului despre lansarea primului CD al Fanfarei „Plai Nistrean”, intitulat „La Nistru, la mărgioară”. Și astăzi îmi amintesc de acea zi, emoționantă să fiu, alături de Andrei, acolo, pe teren, pentru că demult visam la asta. Bineînțeles, nu pot să zic că este ușor, în rolul de reporter, să intri în contact cu oameni care sunt mai introvertiți, pentru că nu toți doresc să-ți ofere un interviu. Eram foarte entuziasmată de la început, nu voiam să mă ridic de la calculator, scriam întruna. Iar al doilea reportaj, despre „Iarmarocul lui Andrieș”, era, cumva, diametral opus. Fiind vorba de copii mici, trebuia să fim deosebit de atenți. Copiii se sfiau la început, nu prea doreau să vorbească, iar noi trebuia să fim foarte atenți”, a povestit Alexandrina.

După primele două reportaje filmate, Alexandrina Corcescu a reușit să publice și două știri scrise. Are planificate și alte subiecte, dorind să crească profesional în acest domeniu. 

Printre subiectele realizate de Ion Rusnac este și un reportaj video în care a prezentat portretele a cinci jucători din echipa FC Rezina: „După filmările din sala de sport din liceu, a urmat perioada în care am făcut descifrările și am lucrat mult timp la scenariu, fiind ajutat de jurnalistul Anatolie Eșanu. Nu știam că o să iasă așa mult material, dar am reușit să selectez ce e mai important pentru public.” 

Din echipa de reporteri fac parte și două eleve de la Gimnaziul Păpăuți,  Valeria Garmacean și Cosmina Pavlov. Valeria a publicat trei subiecte de la activitățile din cadrul gimnaziului unde își face studiile și un interviu cu actrița Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, Silvia Raileanu, originară din Păpăuți. Iar Cosmina a reușit să publice interviuri cu două tinere antreprenoare.

„Cu prilejul primei experiențe am avut foarte mari emoții, dar și mare noroc de Andrei Bordian, care m-a ajutat foarte mult pe teren. Mi-a fost la fel de interesant și atunci când trebuia să descifrez interviurile”, a relatat Valeria.

„Primul interviu a fost despre o cafenea pe care am văzut-o pe TikTok, iar a doua zi am vizitat acel local. Am început discuția cu doamna Olga cu o întrebare foarte simplă. Am mers acasă cu înregistrările și am descifrat tot materialul din care apoi mi-a ieșit interviul în format text, pe care m-am bucurat mult să-l văd publicat”, a relatat Cosmina.

Prezent la eveniment a fost și domnul Ion Mihalachi, directorul Gimnaziului Păpăuți, care este foarte mândru și bucuros că elevii săi se implică cu pasiune în activitățile extracurriculare: „Am văzut acest proiect pe rețelele de socializare și mi-am zis: de ce să nu avem și la Păpăuți jurnaliști care vor promova instituția și localitatea? ”

Pe lângă alte reportaje și știri publicate, Sabrina Colbasnicov  a trăit o experiență diferită de colegii săi de redacție realizând primul său interviu în cadrul ciclului de emisiuni „Dialoguri de acasă”. Ulterior, interviul realizat de Sabrina s-a dovedit a fi cel mai vizionat: „Invitata mea a fost Irina Cebotari, originară din satul Mincenii de Sus, creatoare de conținut pe Instagram. În timpul filmării am avut emoții foarte mari, pentru că era prima experiență în fața camerelor de filmat. Am avut noroc și de invitata mea, pentru că îmi răspundea la întrebări cu dezinvoltură.”

Pe 9 decembrie 2023, când în redacția „Rezina în Obiectiv” a fost marcată aniversarea a trei ani de la fondarea organizației și a fost lansat portalul media local www.rezinainobiectiv.md, a demarat, în aceeași zi, și programul de dicție cu Doina Pantaz, trainer de voiceover: „La prima lecție am înregistrat vocea fiecărui participant, ca după trei luni să înregistrăm din nou același text pe care l-am înregistrat în prima zi. Am rămas uimiți că într-un timp atât de scurt am obținut un asemenea rezultat. Când  pui microfonul în față e una, iar  când  trebuie să privești în obiectivul camerei de luat vederi și, totodată, să nu uiți ce cuvinte ai de spus și încă să mai ții minte că acele cuvinte trebuie pronunțate corect, e un lucru destul de complicat  pentru acești tineri.” 

Doina Pantaz, trainer de voiceover

Din partea donatorilor au fost prezente doamnele Silvia Bicenco, coordonatoarea națională pentru Fondul Canadian pentru Inițiative Locale și Katelynn Wynen, al doilea secretar al Ambasadei Canadei în România, Bulgaria și Moldova, care s-au arătat impresionate de rezultatele obținute de tinerii jurnaliști de la Rezina.

Katelynn Wynen și Silvia Bicenco

„În cadrul proiectului „Educație media prin obiectivul camerei de luat vederi”, în  mai puțin de trei luni de la lansarea portalului media local, am reușit să publicăm peste 30 de subiecte realizate de jurnaliștii începători. Alte materiale  sunt în proces de lucru și urmează să fie publicate. Dacă, inițial, ne-am propus să realizăm subiecte simple, ca participanții să deprindă munca de jurnaliști, ne propunem în continuare să abordăm și probleme locale, să intrăm încet în „bucătăria” autorităților publice locale, ca să monitorizăm cum sunt cheltuiți banii publici. Planificăm instruiri în regim continuu și, deoarece au apărut și alți tineri dornici să se alăture echipei noastre, căutăm și alte posibilități ca să extindem echipa. Am vrea să avem reporteri din majoritatea localităților din raionul Rezina. Cea mai mare surpriză pentru participanții noștri este că chiar zilele următoare vom pleca cu toții, în total 14 persoane, în primul nostru schimb de experiență peste hotarele țării. Pentru majoritatea dintre ei, acesta va fi și primul lor zbor cu avionul”, a spus coordonatorul proiectului, Andrei Bordian,  administratorul Asociației Obștești „Rezina în Obiectiv”.

Andrei Bordian, administratorul Asociației Obștești „Rezina în Obiectiv”

În această scurtă perioadă de timp, portalul media www.rezinainobiectiv.md a fost accesat de peste nouă mii de vizitatori unici, iar subiectele publicate pe site au adunat peste 55 de mii de vizualizări.

Lasa un comentariu