Pe 19 august, a avut loc evenimentul oficial de donare a șapte autovehicule destinate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, oferite de GIZ Moldova, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare. Mașinile vor fi distribuite către Agenția Teritorială de Asistență Socială (ATAS) Centru-Est și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, fiind destinate pentru a îmbunătăți serviciile sociale din Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești. De asemenea, acestea vor contribui la extinderea echipelor mobile din cadrul structurilor teritoriale de ocupare a forței de muncă din aceste patru raioane. Donația are loc în contextul implementării reformei „Restartˮ și în cadrul implementării reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Cu ajutorul acestor mașini, lucrătorii din domeniul asistenței sociale vor putea ajunge mai ușor în comunitățile îndepărtate și greu accesibile, oferind astfel servicii esențiale unui număr mai mare de cetățeni din regiune.
Prezent la eveniment, Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale, a subliniat importanța investițiilor în echipele de intervenție din prima linie. Acesta a explicat că noile autovehicule vor îmbunătăți mobilitatea serviciilor sociale și accesul cetățenilor la suportul necesar, mai ales în comunitățile greu accesibile. „Miza reformelor noastre și în special a reformei „Restartˮ este că noi n-o să avem servicii mai bune, intervenții mai bune, atâta timp cât nu vom avea investiții în colegii și colegele noastre din prima linie. O nouă rundă de investiții în acest sens o avem astăzi, în patru raioane, Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești. Atât colegele mele din asistența socială, cât și colegele mele care ajută cetățenii, bărbați, femei, tineri, persoane cu dizabilități sau refugiații să-și găsească un loc de muncă, vor primi în utilitate mașini noi. Asta ne va ajuta să avem mai multă mobilitate în prestarea serviciilor, asta înseamnă că o persoană care are nevoie de un serviciu, o intervenție, o familie care se află în situații de criză, nu trebuie să se deplaseze la centrul raional, dar colegii mei, serviile vor fi mult mai mobile, vor reacționa mult mai prompt și vor putea să se deplaseze mult mai rapid, fiind mai aproape de cetățeni, mai aproape de beneficiari, mai aproape de comunități. În condițiile în care vrem să ajutăm cât mai mulți cetățeni de-ai noștri și cât mai mulți refugiați să-și găsească un loc de muncă, colegele mele de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi mult mai abile în a se deplasa către angajatori și către șomeri pentru a le oferi suport, ghidare, consiliere, ca să putem să avem cât mai multe persoane cu loc de muncă decentˮ, a menționat oficialul.
În contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, Dr. Verena Zell, șefa cooperării pentru dezvoltare a Ambasadei Germaniei la Chișinău, a subliniat importanța consolidării sectorului serviciilor publice și a sprijinului acordat în această etapă crucială de pregătire pentru integrarea europeană.
„În ultimii ani Republica Moldova a realizat pași impresionanți și reforme importante de reformare a sistemului în ambiția de aderare la UE, iar reforma „Restartˮ face parte din aceste obiective. Germania oferă asistență și sprijin Republicii Moldova timp de 30 de ani, ca parte a programelor sale de dezvoltare și cooperare, iar noi ne dorim foarte mult să sprijinim Republica Moldova îndeosebi acum, în acest moment important, de pregătire pentru aderare la UE. Consolidarea sectorului serviciilor publice este o prioritate prezentă și de viitor pentru noi. Recent am avut ocazia să mă întâlnesc cu asistenții sociali care sunt implicați în realizarea acestei reforme importante „Restartˮ în Moldova. A fost impresionant să vedem motivația și implicarea lor în a ajuta pe cei mai vulnerabili din Moldova. Mă bucur foarte mult că Germania poate să vă ajute în acest sens oferind șapte vehicule serviciilor teritoriale de asistență socială și de angajare în câmpul muncii. Aceste vehicule vor ajuta colegii să-și îmbunătățească activitatea pentru a spori gradul de angajare în câmpul muncii în comunitățile rurale și vor spori mobilitatea și accesibilitatea serviciilor oferite de echipele mobile pentru persoanele în etate și persoanele cu dizabilități severeˮ, a declarat Dr. Verena Zell în cadrul evenimentului.
Claudia Hermes, directoarea de țară a GIZ Moldova, a subliniat rolul esențial al echipelor mobile în comunitățile locale, evidențiind că sprijinul oferit de Germania prin intermediul acestei inițiative contribuie semnificativ la realizarea reformei „Restartˮ. Pe lângă cele șapte vehicule donate, GIZ Moldova sprijină dezvoltarea profesională a asistenților sociali, atât prin instruiri destinate noilor angajați, cât și pentru cei cu experiență, consolidând astfel capacitatea lor de a oferi servicii de calitate în comunități. Hermes a exprimat satisfacția că Germania poate contribui la îmbunătățirea serviciilor publice și la sprijinirea reformelor cruciale pentru Moldova în această perioadă importantă.
„Echipa mobilă este un instrument foarte bun pentru noi, deoarece ne dă posibilitatea să ne ducem în satele mai îndepărtate, să le oferim informația de pe piața muncii, deoarece aceasta este crucială pentru o persoană care nu este informată. Suntem meniți să ajutăm cetățenii pentru a-și găsi un loc de muncă acasă”, a menționat Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Noile vehicule vor permite o îmbunătățire semnificativă a calității serviciilor sociale, în special pentru beneficiarii din zonele mai izolate. Asta a confirmat și Silvia Tocari, Directoarea adjunctă a Agenției Teritoriale de Asistență Socială Centru-Est, exprimându-și recunoștința față de donația primită: „Datorită acestor mașini vom putea discuta cu beneficiarii față-n-față pentru a evalua nivelul de satisfacție a serviciilor sociale prestate. Vă promitem că datorită acestei intervenții și susțineri, calitatea vieții beneficiarilor noștri va spori considerabil”.
Autovehiculele sunt procurate cu suportul financiar al Guvernului Germaniei în cadrul proiectului „Sprijinirea comunităților moldovenești în găzduirea refugiaților ucraineni”, implementat de GIZ. Valoarea totală a celor șapte mașini este de 2,621 milioane lei.
Sursa foto: https://social.gov.md/
[…] un scop comun – să construim o Moldovă Europeană și o viață mai bună la noi acasă. Să reparăm drumuri, să oferim copiilor noștri condiții […]