Reportaje Știri

Concursul raional de poezie patriotică „Țara mea”: cine sunt câștigătorii?

Secția Cultură a Consiliului raional Rezina a organizat și desfășurat în perioada 2-8 iulie Concursul raional de poezie patriotică „Țara mea”, ediția 2024, care a avut loc în format online de această dată. Fiecare concurent a trebuit să prezinte un recital de poezie în format video care să nu depășească 12 minute – poeme din creația poeților clasici, a poeților contemporani, precum și din poezia populară. 

Șefa Secției Cultură Rezina, Iulia Popa, ne-a relatat despre ediția din acest an următoarele: „Au participat 13 participanți din 9 biblioteci din raionul Rezina, dintre care unul nu a fost eligibil, fiind din alt raion, iar concursul fiind anunțat raional. Respectiv în concurs au concurat doar 12 participanți. Ne-am propus să promovăm poezia patriotică, să stimulăm creativitatea și perfecționarea artei oratorice, să menținem educația patriotică, să identificăm tinerele talente, să trezim interesul pentru poezie al publicului și să încadrăm tânăra generație în procesul de studiere şi valorificare a vetrei strămoșești.” 

În concurs s-au putut înregistra persoane pasionate de poezie, inclusiv membri ai colectivelor teatrale de amatori din raionul Rezina, începând cu vârsta de 7 ani. Iar pe data de 11 iulie au fost anunțate rezultatele concursului. 

De premiul I s-a învrednicit Alexandrina Corcescu (17 ani), care a reprezentat Biblioteca Publică Țareuca, bibliotecar Elena Burlacu.

Locul II – Sofia Costin (10 ani), a reprezentat Biblioteca Publică Gordinești, bibliotecar Ana Vetrilă. 

Locul II –  Mihai Raileanu (8 ani) din Rezina a reprezentat Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, bibliotecară Lidia Artin.

Locul II – PaulaPatrissia Sandu (14 ani) a reprezentat Biblioteca Publică Trifești, bibliotecară Efimia Sandu.

Locul III – Maria Lupașco (34 ani) a reprezentat Biblioteca Publică Cinișeuți (filiala copii).

Locul III – Ana Lupașco (pensionară) din satul Cinișeuți a reprezentat Biblioteca Publică Cinișeuți (filiala copii), bibliotecară Lidia Covalenco

Toți participanții vor primi diplome și câte o carte, iar cei ce nu au ocupat un loc de frunte vor primi un certificat de participare. Discutând cu două dintre participante, am aflat impresii și povestea lor de participare la concurs.

Alexandrina Corcescu, deținătoarea locului I, și-a împărtășit cu noi impresiile: „Bibliotecara din comuna Țareuca, Elena Burlacu, mi-a propus să particip la un concurs de poezie organizat de Secția Cultură Rezina și eu am acceptat, fiind dornică de a mă implica în concurs. Împreună am stabilit detaliile pentru a filma un videoclip, iar alegerea a căzut pe poezia „Grai” de Nicolae Dabija.  Această poezie este deosebită pentru mine, îmi trezește stări precum patriotismul, dragostea de a munci acasă, nu peste hotarele țării. Pentru mine, concursurile raionale mereu au reprezentat o manifestare și o reprezentare a comunei mele. Niciodată nu am refuzat astfel de propuneri, participând cu multă dăruire de sine, iar rezultatele mereu mă motivează să merg înainte. Alături de mine au fost prietenele mele Ina și Vlada Dascăl, precum și Beatrice Surdu, care m-au ajutat la filmarea în câmp, pe caniculă, la fel părinții mei și fratele, care mi-au oferit tot sprijinul și motivația, fapt pentru care le mulțumesc. Important e că am reușit să creăm un videoclip autentic. Mă așteptam la un loc de frunte, pentru că am muncit mult la regizarea videoclipului, la editare, am îmbinat toate acestea pentru a ajunge la un rezultat deosebit. După ce am aflat că am luat locul I, mă simt foarte mândră că am reușit să reprezint localitatea mea. Poezia mereu a reprezentat un mod prin care pot să-mi exprim emoțiile, sentimentele și trăirile interioare. Este partea din mine ce dorește mereu să fie expresivă, să jubileze, mai ales că această poezie este cu caracter patriotic, pentru că mereu am ținut la meleagurile natale, fiind unul dintre motivele implicării mele în concurs.”

Maria Lupașco, deținătoarea locului III, ne-a relatat următoarele: „Am decis să particip  la concurs, pentru că, de câteva luni eu însămi vorbesc prin poezie și o consider o terapie pentru suflet. Poezia „Moștenitorii” de Dumitru Matcovschi am ales-o împreună cu bibliotecara satului Cinișeuți. În urma rezultatelor concursului, am un sentiment de mândrie și sunt motivată să-mi doresc mai mult.”

La final, șefa Secției Cultură Rezina Iulia Popa a adăugat un mesaj de mulțumire participanților și îndrumătorilor lor: „Pe această cale, doresc să evidențiez cu profundă admirație implicarea neobosită a bibliotecarelor din teritoriu, care au fost mentorii cei mai devotați, sprijinind şi încurajând cu pasiune toți participanții la concurs. Am o recunoștință nesfârșită și o apreciere profundă pentru munca titanică pe care o desfășoară în comunitățile lor, rămânând mereu alături de utilizatorii bibliotecilor pe care le slujesc, de multe ori, inclusiv, voluntar. La fel, un mulțumesc aparte colegelor mele de la Secția Cultură Rezina, pentru că împreună suntem o forță și putem sluji cu demnitate culturii raionului Rezina. Totodată, vreau să mulțumesc din inimă participanților care au acceptat această provocare și, prin poeziile lor vibrante, au promovat valorile și sentimentele patriotice, aducând un omagiu aparte țării noastre, neamului nostru.”