Reportaje

Un schimb de cultură franceză la Horodiște

Duminică, pe 19 mai, în satul Horodiște s-au adunat prețuitorii cașcavalurilor franțuzești pentru a degusta produsele oferite de un fermier francez stabilit în localitate. Activitatea s-a desfășurat la „Școala Veche”, în armonie cu natura, alături de câmpie și cascade. Vizitatorii au avut prilejul să guste clătite, diverse tipuri de cașcaval și dulcețuri preparate după rețete franceze autentice. 

Francezul Thierry Ernst, patronul fabricii de cașcaval din satul Horodiște, s-a stabilit aici împreună cu soția sa moldoveancă acum 14 ani, după mai multe vizite efectuate în Republica Moldova. El fiind francez, iar soția sa fiind de baștină chiar din satul Horodiște, au decis să dezvolte și să valorifice cultura, turismului rural și gastronomia franceză în sânul naturii. Au cumpărat câteva case, într-una din ele au deschis o fabrică artizanală de cașcaval. O altă pasiune a acestui cuplu e să transforme casele abandonate din localitate în pensiuni turistice. 

– Când am fost pentru prima data în vizită la Horodiște, spune francezul, am văzut că putem dezvolta un proiect social, am văzut că putem face aici un loc turistic și că sunt multe posibilități.  Avem doar trei persoane la producție și cumpărăm lapte din sat la un preț foarte bun. Astfel, 15 familii din sat au un venit stabil. Pentru cașcaval nu avem nevoie de multe utilaje, e destul un termometru şi o plită. Pare puțin, dar este de ajuns pentru un produs natural. Facem brânzeturi din lapte de capră și de vacă. La moment facem 15 feluri de cașcaval proaspăt, natural. Rețetele sunt tradiționale franceze, am fost în Franța pentru a face formări despre cum se fac ele, apoi am revenit în Moldova pentru a produce. 

Întrebat despre planurile sale de viitor și succesele obținute spune că nu pune accentul pe bani, ci pe dezvoltare. 

– Laptele din Moldova, foarte bun, bio, şi calitatea franceză fac casă bună. Aş vrea să dezvoltăm agroturismul local, pentru că particip la mai multe proiecte şi într-adevăr este o zonă interesantă. În sezonul estival ne vizitează mulți turiști din diferite țări ale lumii, ne povestește Thierry. 

-Avem cașcaval bun, clătite şi alte produse autohtone. În plus, avem mult spațiu pentru plimbări frumoase,  alături avem și o cascadă naturală. Organizăm cam trei festivaluri pe an și nu e foarte dificil, pentru că avem dificultăți în privința produselor, pentru că este 100% produsul nostru local, este mai complicat însă cu ajutorul, cu voluntarii. 

Multă lume din Moldova nu cunoaște despre acest sat şi noi suntem norocoși pentru că avem „Școala Veche”, loc unde să adunăm mulți oameni pentru lucruri frumoase. Ne bucurăm că munca este valorificată și au venit mulți oameni pentru a gusta produsele noastre. 

Nina Sîrghi, una dintre participantele la eveniment a opinat: „Este o inițiativă foarte frumoasă din partea proprietarului, care într-adevăr ne-a surprins prin gustările delicioase, diverse tipuri de produse, chiar și aceeași topitură de cașcaval. Dulcețurile din diverse feluri de fructe la fel au fost gustoase. Cred că această activitate este binevenită pentru a scoate lumea din confortul casei, ca sa fie ceva frumos în această regiune. Sperăm că nu va fi ultima activitate de acest fel și să devină un exemplu bun de urmat și pentru producători autohtoni”. 

1 Comentariu

Lasa un comentariu