Reportaje Știri

„Violența – ce haine îmbracă?”

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a de la Gimnaziul Păpăuți, au participat la dazbateri, unde au pus în discuție problema bullying-ului, adică violența în școală. Activitatea a avut genericul „Violența – ce haine îmbracă?” și a fost organizată cu ocazia Zilei  Internaționale pentru Nonviolență în Școală, marcată în fiecare an pe 30 ianuarie.   

Scopul acestei activități a fost sensibilizarea tinerilor din instituție și combaterea actelor de bullying.

„Violența în școală se atestă sub mai multe forme. Desfășurând activitatea de azi, consider că la final veți învăța multe lucruri noi și importante”, a remarcat Tatiana Bahmacenco, director adjunct educație la Gimnaziul Păpăuți, responsabilă de prevenirea cazurilor de  abuz, neglijare, exploatare, trafic. 

Liuba Leahu, profesoară de matematică și fizică, a venit în fața elevilor cu o prezentare, pe care a intitulat-o „Bullying-ul școlar – un fenomen de impact de lungă durată”. 

„Bully este o persoană care  își folosește puterea și tăria sa pentru a speria sau pentru a răni persoanele mai slabe. Termenul „bullying” este  în general caracterizat  ca un comportament  agresiv, care este menit să provoace disconfort sau durere, și care se repetă…”, a spus profesoara Liuba Leahu.

Elevii care au participat  la dezbateri au fost motivați să vorbească sincer despre acest fenomen. Una dintre întrebări, la care au răspuns, a fost: „Când și cum te simți bine în cadrul școlii….?”

„Mă simt bine când este egalitate între elevi…”, „Mă simt bine când este liniște la ore”, au spus elevii dintr-a VIII-a. 

„Mă simt bine atunci când există  relațiile de înțelegere între colegi și  profesori”,  „Mă simt bine atunci când ni se respectă alegerea”, au spus colegii mai mari din clasa a IX-a. 

Unul dintre cel mai discutat act de bullying a fost jignirea colegilor de clasă. La această probă elevii și-au exprimat propria opinie, fiind deschiși și sinceri. Jignirea între elevii a fost și este o problemă ce persistă mereu și anume în școală pentru că școala este mediul propice unde elevii își pot manifesta lupta pentru putere. 

Despre prevenirea, reducerea cazurilor și chiar eliminarea violenței din mediul școlar și nu doar, a vorbit și Veronica Șumila, asistentul social din localitate, care a îndemnat elevii să-și cultive un comportament frumos, iar atunci când sunt martorii anumitor situații sau ajung în situații neplăcute să anunțe profesorii, polițistul din localitate sau asistentul social. 

Stela Bulgac, primărița satului Păpăuți, a propus ca fiecare clasă să-și facă o listă cu reguli interne, aprobată de director. 

Evenimentul s-a încheiat cu un extras din regulamentul intern privind obligațiile elevului, dat citirii de către directorul IP Gimnaziul Păpăuți,  Ion Mihalachi.    

Lasa un comentariu