Pe 9 mai 2025 s-au împlinit exact zece ani de la inaugurarea Complexului memorial din centrul orașului Rezina, consacrat eroilor pământeni căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, în acțiunile de luptă din Afganistan și pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.

Aici sunt celebrate cele mai importante evenimente, cum ar fi Ziua Independenței Republicii Moldova, Ziua Europei și a Victoriei, Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din Afganistan. Oamenii depun flori în memoria eroilor căzuți, veteranii primesc distincții, iar reprezentanții autorităților transmit mesaje de pace.
Monumentul este însă deteriorat și necesită lucrări de renovare, lucru care întârzie, chiar dacă jurnaliștii de la Rezina în Obiectiv au abordat deja de două ori această problemă: pe 13 martie 2022 și pe 29 septembrie 2024. Între timp, starea monumentului s-a degradat și mai mult, prezentând fisuri, tencuială căzută, plăci de marmură lipsă etc.

Revenim acum la această problemă deoarece autoritățile încă nu au întreprins aproape nimic pentru rezolvarea situației și chiar pasează responsabilitatea față de acest monument important de la o instituție la alta.
Pe 29 august 2024, Rezina în Obiectiv a înaintat o solicitare de informații către Consiliul raional Rezina, pentru a clarifica această problemă, încercând să aflăm pentru când sunt planificate lucrările de reparație și întreținere a Complexului memorial.
„Planificarea și executarea lucrărilor de reparație vor fi posibile doar după identificarea surselor financiare disponibile. La moment, Consiliul raional nu dispune de un buget care ar permite realizarea lucrărilor menționate conform solicitării”, se menționa în răspunsul primit atunci de la Consiliul raional Rezina.

Și la solicitarea noastră recentă, din 3 aprilie 2025, Consiliul raional Rezina ne-a comunicat că nu deține informații cu privire la planificarea reparației de către Primăria orașului Rezina a Complexului memorial și din ce fonduri, dat fiind faptul că, printr-o decizie a Consiliului raional Rezina, monumentul a fost transmis în gestiunea Primăriei orașului Rezina, responsabilă de întreținere și reparații.
În solicitarea noastră am întrebat cum apreciază Consiliul raional Rezina starea actuală a Complexului memorial, iar președintele raionului, Teodor Cuculescu, ne-a răspuns: „Ce ține de aprecierea stării actuale a monumentului, Consiliul raional Rezina a inspectat la fața locului deteriorările și lucrările posibile de renovare, în urma cărora s-a întocmit un deviz de cheltuieli. Conform calculelor estimative, pentru executarea lucrărilor de renovare ar fi necesari circa 442.565 lei.”

La ședința Consiliului raional Rezina din 22 iulie 2014 a fost adoptată decizia „Cu privire la aprobarea variantei de construcție a Complexului memorial din orașul Rezina”. Tot atunci, consilierii raionali, din trei variante de schiță propuse, au ales una. De menționat că și membrii Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan au susținut varianta respectivă, adresându-se cu rugămintea ca să nu mai fie tărăgănată construcția Complexului memorial, așteptat de mulți ani. Lucrările de construcție au demarat la scurt timp după acea ședință. Astfel, la 9 mai 2015, Complexul memorial din centrul orașului Rezina a fost inaugurat. Pentru construcția acestuia, Consiliul raional Rezina a alocat 596.413 lei.
Potrivit unei decizii din 7 octombrie 2015 a Consiliului orășenesc Rezina, monumentul a fost transmis din proprietatea publică a Aparatului Președintelui raionului Rezina în proprietatea publică a Primăriei orașului Rezina. Conform deciziei, bunul a fost transmis pentru utilizare, pe termen nedeterminat, cu drept de gestiune economică, Întreprinderii Municipale „Servicii Comunal-Locative Rezina”. Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov, spune că până în prezent gestionarul nu a prezentat nicio informație referitoare la starea fizică sau propuneri de efectuare a reparațiilor la Complexul memorial.

Potrivit Registrului bunurilor imobile, terenul pe care se află acest monument aparține orașului Rezina din 9 decembrie 2022.
Deși este clar că Complexul memorial aparține Primăriei Rezina, în răspunsul pe care l-am primit de la primărie ni se oferă un argument ciudat, care lasă impresia că monumentul ar aparține totuși Consiliului raional Rezina. Mai exact, ni s-a transmis o dovadă care ne-a amuzat, întrucât primăria însăși se contrazice.
Ni s-a spus că gestionar al complexului a fost și este Consiliul raional Rezina, iar ca argument ni s-a prezentat copia invitației transmise de către președintele raionului Rezina către Primăria orașului, prin care angajații primăriei au fost invitați să participe pe 9 mai curent la mitingul de comemorare consacrat Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei. Acesta a început cu depuneri de flori la Complexul memorial din centrul orașului. De aici ar rezulta, potrivit raționamentului primăriei, că dacă evenimentul a fost organizat de Consiliul raional, complexul memorial ar aparține celui care a organizat depunerea de flori.

Pe lângă toate acestea, primarul orașului Rezina, Simion Tatarov, ne-a informat că, împreună cu președintele raionului, au avut loc unele discuții privind alocarea unor surse financiare din bugetul raionului Rezina pentru reparația Complexului memorial, dar, deocamdată, fără niciun rezultat.

Complexul memorial amplasat în scuarul din fața clădirii Consiliului raional Rezina, inaugurat pe 9 mai 2015, este alcătuit din trei coloane de beton, fiecare având 16 metri înălțime, cu o cruce instalată deasupra.
Fotografii: Andrei Bordian










