Anchete CV de integritate

Angela Racu – Directoarea Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina

Angela Racu, directoarea Palatului de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina, a fost vizată de Autoritatea Națională de Integritate pentru conflict de interese după ce și-a angajat soțul în instituția pe care o conducea. În plus, ea niciodată nu și-a declarat veniturile obținute din prestarea de servicii artistice la evenimente private până când a fost solicitată de redacția „Rezina în Obiectiv” să dea explicații la acest subiect.

Repere biografice

Deși, în mod obișnuit, începem articolele pe care le inserăm la rubrica „CV de integritate” cu scurte repere biografice extrase din CV-ul protagonistului, în cazul directoarei Palatului de Cultură „N. Lupov”, Angela Racu, deși în repetate rânduri am solicitat să ne prezinte CV-ul dânsei, nu am primit niciun răspuns până la data publicării acestui material.

Din informațiile publice disponibile, cunoaștem că este originară din raionul Telenești. A ajuns la Rezina în urma căsătoriei și, în 1992, a devenit șefa bibliotecii din Saharna Nouă. Ulterior, a condus secția cultură a raionului (2011-2022) și, din 2022, este directoarea Palatului de Cultură „Nicolae Lupov”.

Analiza declaraţiilor de avere

În fiecare an Angela Racu a obținut venituri în creștere de la Secția Cultură a Consiliului raional Rezina.

Angela Racu a mai obținut venituri și din calitatea de consilier în Primăria comunei Saharna Nouă, declarând sume modeste, precum 1.110 lei în 2017 și 11.800 lei în 2023, iar în 2024 indemnizația sa a scăzut la 2850 de lei.

Angela Racu a deținut și funcția de consilier raional în anii 2019 și 2024. Potrivit declarațiilor de avere, a obținut un venit de 600 de lei și, respectiv, 264 lei.

Primul mandat de consilier raional l-a primit printr-o decizie din 18 noiembrie 2019, reprezentând Partidul Democrat din Moldova (PDM). Al doilea mandat l-a primit la 5 ianuarie 2024, apoi a scris o cerere de demisie, unde la data de 14 februarie 2024 a fost eliberată din funcție, de această dată reprezentând Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).

Solicitată de portalul media Rezina în Obiectiv, Angela Racu a răspuns că motivul pentru care a renunţat la funcția de consilier raional „a fost în ambele cazuri incompatibilitatea funcției de consilier raional cu funcțiile care le dețineam la moment (Şef secție Cultură în 2019 şi Director al PRC ,,N. Lupov” în 2024)”.

Împreună cu soțul său, posedă 3 loturi de teren, suprafața totală fiind de 0,7533 ha, dobândite fiind în 2001. Valoarea loturilor fiind de 53.120 de lei.

În declarațiile de avere se arată că în 2001 au obținut o casă de locuit de aproximativ 100 m², cu un preț declarat de 0 lei. La acest fapt este indicat actul: titlul de autentificare, care oficial se referă la teren, ci nu la casă de locuit.

Referitor la casa de locuit, Racu ne-a comunicat că nu a dobândit-o, ci a construit-o în anul 1991: „dar, conform legislației, în anul 2001 proprietarilor le-au fost oferite Titlul de deținător al imobilului cu număr cadastral. În acest context Vă informez, scrie Angela Racu, că casele de locuit din localitățile rurale construite în acea perioadă nu au fost evaluate, de aceea şi figurează cu valoarea 0. Suprafața bunului imobil, conform normelor cadastrale neevaluate este indicată în declarația de venituri şi interese personale împreună cu terenul aferent.”

În prezent, familia Racu deține două automobile: Mercedes Vito 100d, dobândit în 2015, evaluat la 80.000 lei și Honda CRV, dobândită în 2024, cu o valoare declarată de 200.000 lei. În declarația de avere pentru anul 2023, se arată contractarea unui credit bancar în sumă de 50.000 de lei, iar în 2024 – 100.000 de lei.

Venituri nedeclarate

Din postările active pe Facebook ale Angelei Racu, observăm că, împreună cu soțul, participă la evenimente private în calitate de moderator și interpreți. Venituri adăugătoare, în acest sens, nu sunt menționate în declarația de avere nici a Angelei Racu, nici a soțului ei. Potrivit regulamentului privind modul de completare a declarației de avere și interese personale este obligatoriu ca subiecții declarației să includă venituri obținute şi din activitatea în bază de patentă. Întrebată dacă are patentă de întreprinzător pentru aceste servicii și de ce nu a declarat niciodată aceste venituri, Angela Racu ne-a răspuns: „În declarație au fost indicate toate veniturile, care au fost obținute de către mine şi soţul meu”.

Angela Racu nu a menționat în anii precedenți veniturile obținute în baza patentei. Pe 25 martie 2025, ea a depus declarația de avere pentru anul 2024, însă nici de această dată nu a declarat aceste venituri. Pe 7 aprilie i-am transmis o solicitare în care am întrebat despre acest subiect, iar pe 9 aprilie, la două zile distanță, Angela Racu a depus o declarație rectificată, în care a indicat pentru anul 2024 un venit de 70.000 de lei obținut în baza patentei de întreprinzător eliberate doar pe numele soțului.

Repere politice

În 2019 a primit mandatul de consilier raional, din partea Partidului Democrat din Moldova. În anul 2023, Angela Racu a candidat pentru funcția de primar în comuna Saharna Nouă, de această dată din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM). Din șase candidați, ea s-a clasat pe locul trei, acumulând 87 de voturi, respectiv 15,45% din alegători. În anul 2024, când a obţinut mandatul de consilier raional, la fel era din partea PDCM.

Angela Racu în conflict de interese: ANI a constatat încălcarea legii

Angela Racu, a fost investigată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru un posibil conflict de interese după ce și-a angajat soțul la Palatul Raional de Cultură în 2019, în perioada în care ocuparea posturilor vacante era suspendată conform Hotărârii Guvernului. Ea a solicitat permisiunea vicepreședintelui raionului pentru angajarea soțului, fără a-l informa însă pe acesta despre conflictul de interese. Soțul său a fost angajat în calitate de acompaniator la ansamblul folcloric de copii, „Doruleț” şi de dirijor al ansamblului „Rapsodia”. Totodată, subiectul controlului pe parcursul anului 2019 a cumulat funcția temporar vacantă de specialist principal al Secției cultură.

Fiind invitată la ANI, aceasta a declarat că nu consideră că a avut loc un conflict de interese, deoarece funcțiile soțului nu se aflau direct în subordinea șefului secției cultură. ANI a constatat că Angela Racu a semnat acte administrative ce îl vizau direct pe soțul său, inclusiv evaluarea performanțelor și acordarea de prime. La fel, a emis o hotărâre prin care era inițiată procedura de revocare a dnei Angela Racu din funcția de Şef al Secției raionale cultură în cadrul Consiliului raional Rezina. La 18 octombrie 2022, a fost semnată decizia prin care se acceptă cererea de demisie a Angelei Racu din funcţia de Şefa secţiei cultură.

Angela Racu a contestat actul emis de ANI, însă Judecătoria Chișinău a respins cererea de anulare a constatării, considerând-o neîntemeiată. Instanța a concluzionat că Angela Racu era obligată să declare conflictul de interese și să se abțină de la implicarea în deciziile care îl vizează pe soțul ei, iar apelul său a fost respins la 11 septembrie 2024. Potrivit datelor, Angela Racu s-a eliberat din funcţie în 2022, dar a continuat procesul de judecată cu ANI până în 2024.

Proces de judecată cu conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”

Conducătorul fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, a acuzat-o pe Angela Racu că invitația și regulamentul pentru Concursul Național „Fanfara Argintie” au fost transmise prin email dnei Angela Racu, dar nu a informat fanfara. Acesta a susținut că i s-a încălcat dreptul la informație și a cerut prejudiciu moral de 3.000 de lei.

Concursul era programat pentru 5 iunie 2016, iar pe 1 iunie, directorul Centrului Național de Creație l-a telefonat pentru a invita fanfara „Plai Nistrean”, menționând că Șeful Secției de Cultură Rezina a primit invitația. Angela Racu a declarat însă că nu a primit nicio invitație și că fanfara nu va participa. Ulterior, membrii fanfarei „Plai Nistrean” au reușit să participe și au câștigat premiul mare.

Ion Stavinschi a solicitat oficial invitația și regulamentul, dar nu a primit răspuns timp de două luni, până când Angela Racu a aflat că este implicată într-un proces de judecată. Reprezentantul Secției Cultură a explicat în instanță că, la acel moment, șeful secției era în concediu și fusese înlocuit de altcineva. S-a confirmat că regulamentul a fost transmis pe 1 iunie 2016 la adresa personală a Șefului Secției, dar invitația specială pentru „Plai Nistrean” nu a fost expediată către Secția Cultură Rezina.

Instanța a concluzionat că Secția Cultură nu deținea documentele solicitate la momentul cererii, iar întârzierea răspunsului nu era responsabilitatea șefului secției aflat în concediu. Prin urmare, cererea de acordare a prejudiciului moral a fost respinsă, deoarece nu au fost prezentate dovezi că Angela Racu a cauzat dauna.

Fact-checking: Ana Struță

Alte apariții în presă: