Complexul Sportiv din Rezina trebuia să fie unul dintre cele mai moderne din țară. Anunțat cu fast în 2015 și estimat inițial la 72 de milioane de lei, proiectul a ajuns să coste peste 100 de milioane, fără a fi finalizat nici până astăzi. Întârzieri, schimbări de proiecte, legături de rudenie între decidenți și firmele implicate, dar și lipsa de transparență în cheltuirea banilor publici au transformat acest vis sportiv într-un șantier abandonat și într-un simbol al promisiunilor neonorate.

În anii ’90, stadionul din Rezina a devenit impracticabil din cauza revărsărilor Nistrului. De atunci, au existat mai multe promisiuni de construcție a unui nou stadion, dar niciun proiect nu s-a concretizat, lăsând orașul fără o infrastructură sportivă funcțională.
În 2009, o firmă propunea un proiect cu un cost estimat de 16 milioane de lei, însă fostul șef al Secției Construcții, a considerat prețul exagerat, iar după negocieri, devizul a fost redus la 14 milioane de lei. Totuși, acest proiect nu a fost niciodată pus în practică. La începutul anului 2015, în pragul alegerilor locale, conducerea raionului, sub administrația președintei Eleonora Graur, a decis să renunțe la proiectul anterior și să comande unul nou, de la firma „Armonic-Urban” SRL, administrată de verișorul acesteia, Valeriu Lupașcu, potrivit Procuraturei Anticorupție. Proiectul nou prevedea lucrări în valoare de 72 milioane de lei, însă după realizarea unei părți din proiect – tribunele cu 2500 locuri – contractul a fost reziliat în 2015, din cauza întârzierilor semnificative. În ciuda promisiunilor, lucrările nu au fost finalizate, iar costurile totale au crescut, ajungând chiar la 100 milioane de lei, fără a exista o finalizare concretă a complexului sportiv.
În iunie 2015, cu oaspeți de la Guvern și o mare campanie de promovare, s-a pus piatra de temelie pentru ceea ce autoritățile promiteau a fi un complex sportiv de ultimă generație în Rezina. Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, anunța că acest proiect va include un stadion modern, piste de alergare, un bazin, un hotel și un palat al sporturilor, făcându-l unul dintre cele mai avansate din țară. Liviu Jitari, administratorul firmei „Litarcom” SRL, selectată pentru a construi prima parte a complexului – tribunele – a declarat că lucrările, în valoare de 12,9 milioane de lei, vor fi finalizate până la sfârșitul anului, iar întregul complex va fi gata în trei ani, adică până în 2018.

Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor grandioase, întregul cost al complexului – 72 milioane de lei – a stârnit nelămuriri în rândul localnicilor. În anul 2015, bugetul total al raionului Rezina fusese aprobat la 104.656.000 de lei, dintre care doar 10 milioane de lei proveneau din veniturile proprii, iar restul erau transferuri din bugetul de stat. Având în vedere dimensiunea mică a orașului și tradițiile sportive limitate, jurnaliștii de la săptămânalul Cuvântul au întrebat-o atunci, în 2015, pe președinta raionului, Eleonora Graur, despre motivele din spatele alegerii unui proiect atât de costisitor. Ea a explicat că decizia a fost luată de Consiliul Raional și a justificat alegerea unui complex sportiv de mari dimensiuni prin necesitatea de a înlocui stadionul vechi, distrus în urma inundațiilor, și de a oferi orașului nu doar un stadion, ci un complex sportiv la standarde europene.
În iulie 2018, exact la trei ani de la termenul promis pentru finalizarea Complexului Sportiv, autoritățile din Rezina au încercat să răspundă criticilor venite din partea mass-media. Pe pagina web a Consiliului Raional a apărut o știre însoțită de o fotografie în care președinta raionului și șeful de șantier erau surprinși în fața tribunelor aflate în construcție. De fapt, lucrările fuseseră oprite încă din toamna anului 2017, iar complexul nu avansase deloc. Eleonora Graur, însă, se pregătea pentru alegerile parlamentare din 2019 și anunța că administrația raionului câștigase un concurs de proiecte la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, obținând finanțare pentru continuarea lucrărilor. Costul total al Complexului ajunsese deja la 118 milioane de lei, iar președinta raionului preciza că sursele financiare pentru această etapă urmau să provină și din contribuțiile Federației Moldovenești de Fotbal.

Pe 20 iunie 2018, Guvernul Filip adoptase o hotărâre, prin care proiectul „Dezvoltarea durabilă și competitivă a orașului Rezina prin amenajarea structurilor turistice aferente Complexului Sportiv Rezina” fusese inclus în Documentul unic de program pentru perioada 2017-2020 și urma să beneficieze de finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională începând cu anul 2018. Cu toate acestea, la 9 august 2018, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, în care erau reprezentanți ai guvernului și ai autorităților regionale, a respins solicitarea Eleonorei Graur de a include proiectul în finanțările din acel an, contrar Hotărârii Guvernului. Cu toate că proiectul părea susținut la nivel național, implementarea acestuia a fost afectată în continuare de întârzieri și de absența unor surse clare de finanțare, ceea ce a împiedicat autoritățile locale să-și respecte promisiunile.
Construcția primei părți a Complexului Sportiv din Rezina a fost încredințată firmei „Litarcom” SRL, administrată de Liviu Jitari, care a obținut mai multe contracte importante în perioada președinției Eleonorei Graur. Deși aceste firme au câștigat licitații pentru lucrări de infrastructură socială în raion, au existat nereguli semnificative, cum ar fi nerespectarea termenelor de execuție.

În 2017, au fost realizate lucrări de terasament și aproximativ 70% din construcția tribunelor pentru Complexul Sportiv, pentru care Consiliul Raional a plătit circa 12,2 milioane de lei, adică aproape întreaga sumă prevăzută în contract. Însă analizând materialele utilizate, inginerii au calculat că cheltuielile reale pentru construirea tribunelor ar fi de aproximativ 4 milioane de lei. Aceștia au folosit 324 metri cubi de cotilet și 787,5 metri cubi de beton, furnizați de minele din Lalova și firma „Covcor” din Rezina.
Pentru finalizarea Complexului Sportiv din Rezina, fosta președintă a raionului, Eleonora Graur, a estimat că ar mai fi necesari 54,1 milioane de lei. Vasile Gobjilă, fostul președinte al raionului, a declarat că regretă începerea construcției și că nu a putut influența decizia administrației raionale. Marcel Rusu, șeful Secției Construcții, nu a recunoscut calculele experților independenți care estimau costuri mai mici. Graur a explicat în octombrie 2020 că lucrările au continuat în mai multe etape, cu 12,9 milioane de lei cheltuite pentru prima etapă, dar nu a detaliat ce presupune etapa a doua sau cum a fost stabilită suma necesară.

Redacția „Rezina în Obiectiv” a trimis o solicitare de informații către Consiliul Raional Rezina. Potrivit răspunsului oferit de autorități, în construcția complexului au fost investite, începând cu anul 2015, circa 13 milioane de lei, provenite atât din bugetul de stat, cât și din fondurile proprii ale Consiliului Raional. Proiectul se află în prezent în stadiu de conservare, din cauza lipsei surselor financiare pentru finalizare. Deși lucrările aferente primei etape au fost executate integral, nu există un termen estimativ pentru reluarea proiectului. Totodată, Consiliul declară că se află în proces de identificare a surselor de finanțare, inclusiv prin programe externe și interne, însă până în prezent nu au fost luate măsuri pentru protejarea elementelor deja construite, din lipsă de fonduri.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova de asemenea a răspuns solicitării redacției „Rezina în Obiectiv”, precizând că, deși Consiliul Raional Rezina a depus în anul 2016 o notă conceptuală în cadrul concursului de propuneri de proiecte cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, aceasta nu a fost acceptată pentru finanțare. Deși proiectul a trecut de prima etapă a concursului, cererea completă de finanțare nu a fost aprobată de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și, prin urmare, nu a fost inclusă în Documentul Unic de Program pentru perioada 2017–2020. În concluzie, proiectul nu a beneficiat de susținere financiară din acest fond.
Potrivit ultimelor date din 2024, populaţia raionului Rezina constituie 52,6 mii locuitori, iar populația orașului Rezina este de 8994 de locuitori.






La subiect:
Complex sportiv gigantic început și abandonat la Rezina, după investiții de cca 13 milioane de lei
La Rezina a fost pusă piatra de temelie a viitorului Complex sportiv raional
Construcția unui complex sportiv de la Rezina, lăsată baltă de conducere
La ce etapă au ajuns lucrările de construcţie a Complexului sportiv din Rezina? (30 iunie 2015)
