S-a întâmplat aceasta în perioada dintre cele două războaie mondiale, pe când Basarabia era parte a Regatului României. Hotarul României Mari trecea pe Nistru, iar dușmanii de la Răsărit nu aveau de gând să se împace cu pierderea acestei provincii românești, care gemuse mai mult de o sută de ani, de la 1812 până la Marea Unire din 1918, sub ocupația rusească. Astfel că, în noaptea de 24 iulie 1933, grănicerul român Crăciun Toader și-a pierdut viața într-o luptă crâncenă împotriva unui grup de bolșevici, care, cu două bărci, au încercat să traverseze ilegal frontiera românească. Alături de camarazii săi, le-a tăiat calea dușmanilor, zădărnicindu-le planul, dar în schimbul de focuri ce a urmat el a fost împușcat mortal.
Fapta sa de vitejie a fost onorată postum de Comandantul Suprem al Armatei Române, iar numele său a fost gravat în Cartea de Aur a Regimentului 2 Grăniceri. Iar la aproape un secol după această jertfă, în satul Tarasova de pe malul drept al Nistrului, acolo unde s-au întâmplat toate acestea, pe 18 septembrie 2024, a avut loc inaugurarea și sfințirea unui monument dedicat eroului Toader Crăciun. Evenimentul solemn a strâns laolaltă în curtea bisericii din sat, unde este amplasat monumentul, localnici, oficialități și reprezentanți ai Asociației Obștești „Monumentum”, care au readus în atenție povestea grănicerului erou.
Rosian Vasiloi, fostul șef al Poliției de Frontieră a menționat că acest monument este al optulea monument „restabilit, reîntors la locul său, în memoria grănicerilor români care au jertfit ceea ce are omul mai scump, viața, pentru Patrie”. El și-a exprimat bucuria de a vedea la eveniment prezentă și tânăra generație, copiii „pentru că istoria adevărată a acestui grănicer, care a căzut cu moarte de erou în lupta cu bolșevicii, trebuie transmisă în continuare”. El a remarcat că cele mai multe monumente din perioada interbelică sunt aici, în raionul Rezina.
Vitalie Jacot și-a exprimat onoarea de a fi alături de comunitate la acest moment important, dedicat inaugurării și sfințirii monumentului. El a subliniat că monumentul, deși dedicat unui simplu ostaș, simbolizează sacrificiul și curajul întregului neam. Deputatul a menționat că prin acest eveniment, a fost readusă la viață o pagină eroică, deși mai puțin cunoscută, din istoria neamului nostru. Jacot a felicitat sătenii pentru că au acum un monument care reflectă trecutul, istoria satului și a apreciat contribuția administrației locale în realizarea acestui proiect. De asemenea, a mulțumit celor care au avut inițiativa și au găsit resursele necesare pentru a face din această zi una deosebită.
În interbelic, pentru a comemora fapta de vitejie a grănicerului, a fost instalată o cruce. Fondatorul Asociației Obștești „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, a adus un omagiu sincer eroului Crăciun Toader, povestind despre fapta sa nobilă și vorbind despre istoria acestui monument: „Atunci când se strica biserica, altarul, ca un loc sacru, se păstra, însă, cu venirea sovieticilor și stricarea bisericilor, această cruce, pe care o vedem aici, a fost și ea aruncată, dar ulterior a fost găsită și cu ajutorul meșterului Ion Railean a fost restaurată. Numele eroului este eternizat pe o placă de piatră, împreună cu data de 24 iulie 1933.”
Liuba Stavinschi, consilier raional, a vorbit despre responsabilitatea pe care o avem cu toții față de generațiile viitoare: „E de datoria noastră să păstrăm cu sfințenie și să cinstim numele și sacrificiul lui Toader Crăciun. Pentru tânăra generație este importantă istoria noastră și faptul de a-i cinsti pe eroii neamului nostru. Eroii au fost, eroi mai sunt și neamul românesc își are eroii săi, memoria cărora noi toți suntem datori să o păstrăm.”
În cadrul evenimentului, fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a intonat Imnurile „Deșteaptă-te Române” și „Limba noastră”, iar ansamblul folcloric „Valea Nistrului” a interpretat cântece patriotice.
Monumentul a fost restaurat de meșterul Ion Railean sub supravegherea arhitectului Mihail Andrieș, cu sprijinul financiar al domnului Vasile Belous.
Foto: Toma Țurcan, Rezina în Obiectiv