La sediul UN Women Moldova a avut loc activitatea de totalizare a celor 12 inițiative locale de pace lansate în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”. Dintre acestea, trei au fost implementare la Rezina și Rîbnița.
La activitatea de totalizare au fost prezente: Zinaida Bogaciuc – coordonatoarea inițiativei „Hora la fântână”, voluntarul Ion Stavinschi, Liuba Stavinschi -coordonatoarea proiectului „Nistrul care ne unește”, Maxim Gradinari – coautorul plachetei de versuri și partener de implementare a inițiativei, Doina Sîrbu-Pantaz – coordonatoarea proiectului „Maternitatea nu ne stopează, ne motivează”, Doina Condrenco – beneficiară din stânga Nistrului.
Doina Sîrbu-Pantaz a menționat că inițiativa a fost generată de o problemă personală întâlnită din discuții ulterioare și la alte mămici. „După ce aproape zece ani încercând să combin serviciul cu concediul de maternitate și cele de îngrijire a copiilor am înțeles, că cei patru pereți ai casei devin periodic foarte sumbri atât pentru mine, cât și pentru copii. Rutina, uneori, poate face mai mult rău decât bine. Realitatea aceasta sumbră o trăiesc mii de părinți din Rezina, Rîbnița, satele alăturate, dar și din întreaga țară. Bunicii sunt departe sau în imposibilitatea de a ajuta. Bonele sunt scumpe sau nu sunt de încredere. Astfel, de cele mai multe ori, mămicile sunt nevoite să-și jertfească viața profesională, pentru a-și crește copiii.
La centru, părinții vor putea veni să învețe sau să lucreze în timp ce micuții se vor juca alături de alți semeni, supravegheați de frații mai mari, bunici, prieteni sau de o bonă plătită în comun de mai multe mămici. Fiecare va înțelege în timp care este soluția cea mai bună pentru el sau ea. Soluția a venit din partea Centrului CONTACT, cu suportul UN Women Moldova, care ne-au asigurat cu resursele financiare necesare. Motivația cea mai mare am primit-o din partea comunității și a voluntarilor, ce au venit în ajutor. Fără comunitate cred că nu era să fie nimic realizat.” Activitățile de amenajare a spațiului pentru copii și părinți din orașul Rezina sunt realizate de asociația GAL „Trei Coline”, în parteneriat cu Consiliul raional Rezina și comunitatea locală.
Zinaida Bogaciuc în prezentarea rezultatelor inițiativei realizate în două localități din Rezina și Rîbnița, a spus că este un lucru mic, dar care are o însemnătate mare pentru localnicii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Pe timpuri, fântâna era locul unde se adunau la sfat oamenii din mahala și poate chiar la o horă. De aici a pornit inițiativa noastră, prin care ne-am propus să reabilităm fântânile din cele două sate: Solonceni din raionul Rezina și Ofatinți din Rîbnița. Noi, femeile, avem planuri mărețe, ne propunem să facem multe într-un timp foarte scurt, însă, în realitate nu e chiar așa.
Am apelat la ajutorul bărbaților care au muncit cot la cot. În final, am reușit să realizăm un lucru frumos și să jucăm o „horă la fântână” în adevăratul sens al cuvântului. Ca parteneri am avut A.O. „Nufărul”, GAL-ul „Stejarii strămoșești”, Primăria Solonceni, Primăria Ofatinți și comunitatea locală care s-a implicat activ. Până la urmă din finanțarea mică și timpul scurt, am reușit să reparăm câte două fântâni în ambele localități. Apoi, generat de această idee, primarul de la Ofatinți a reparat și a amenajat două izvoare din localitate”. Prezent la eveniment a fost și Ion Stavinschi în calitate de voluntar, care a menționat că este o realizare frumoasă: „Chiar dacă la început părea a fi imposibil, am muncit împreună cu meșterii, îmbinând munca cu gluma și am obținut un rezultat bun”.
Liuba Stavinschi vorbind despre inițiativa cu genericul „Nistrul care ne unește”, a menționat că: „Nistru nu trebuie să ne despartă, ci să ne unească. Ne-am propus să edităm o plachetă de versuri, în care sunt incluse poeziile a doi autori de pe ambele maluri ale râului Nistru. Este vorba de Ala Mîrza-Turbal, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița și Maxim Gradinari, băștinaș al satului Solonceni din raionul Rezina.
Maxim este o persoană cu dizabilitate de la care, am învățat și avem în continuare de învățat. Doamna Ala Mîrza-Turbal este o profesoară cu vocație ce transformă orice lecție de română ca într-o piesă de teatru. Concomitent scrie și poezii, care sunt publicate atât în țară cât și în România. Maxim a avut și el visul său; poeziile din creațiile proprii să fie publicate într-o carte. Datorită inițiativei și proiectului dat, am putut să-i realizăm visul. Am editat placheta de versuri în 400 de exemplare. Fiecare bibliotecă din raionul Rezina, va primi placheta de versuri. Ca parteneri am avut: Consiliul raional Rezina, Primăria Solonceni, Liceul Teoretic „Evrika”, IP Gimnaziul-Grădiniță Solonceni și GAL-ul „Stejarii strămoșești”. Aceasta nu e totul. Inițiativa v-a continua, deoarece în luna septembrie, avem planificate două întâlniri, una la Gimnaziul Solonceni și una la Liceul „Evrika”.
Acolo, elevii clasei a IV-a, au solicitat întâlnirea cu Maxim. Țin să menționez aprecierea Doamnei Anghelina Zota, șefa Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică Rezina, care a spus că Maxim este demn de titlul de ambasador al persoanelor cu dizabilități din raionul Rezina. Menționând acestea, vreau să fac referire la portalul media local „Rezina în Obiectiv”, acolo, unde veți putea afla istoria lui, la emisiunea „Dialoguri de acasă”.
În calitate de coautor al plachetei de versuri „Nistrul care ne unește”, subsemnatul Maxim Gradinari, am vorbit despre emoțiile trăite împreună cu Doamna Ala Mîrza-Turbal la evenimentul de lansare, spunând că nu ne-am așteptat la o asemenea atmosferă prietenoasă. Am vorbit despre impresiile venite din partea prietenilor și a localnicilor, care au fost prezenți la lansarea de carte. Am vorbit despre începutul meu în scriere, făcând referire la biografia din carte. Apoi, am citit o poezie conform tematicii evenimentului, intitulată „Destinul Nistrului”.
Amintim că în cadrul evenimentului de totalizare au fost prezentate 12 inițiative locale de pace lansate în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”.
Foto de Stela Dontu