Într-un peisaj idilic din satul Păpăuți, se află stupina familiei Rusnac, un prilej de mândrie pentru întreaga comunitate locală.
Aici, în mijlocul naturii, Serghei Rusnac, un apicultor pasionat și respectat prin părțile noastre, ne-a spus și nouă povestea sa despre apicultură și despre drumul pe care l-a parcurs în acest domeniu. Este o figură cunoscută în sat, dar și în raion, pentru gama variată de produse apicole de înaltă calitate. Cu o experiență de 21 de ani în apicultură, el își amintește cu drag începuturile destul de modeste, despre cum și-a început afacerea de la doar doi stupi. Pentru Serghei, apicultura nu este doar o afacere, ci și o formă de conectare cu natura și de grijă pentru comunitate. El ne explică mai amănunțit ordinea de lucru în stupină și procesul meticulos prin care albinele produc mierea pe care noi o savurăm cu atâta plăcere. Împreună cu familia sa urmăresc cu grijă fiecare etapă din procesul de producție, garantând astfel un produs final pur și natural.
– Ca să ținem prisaca în ordine, avem nevoie de un plan serios de îngrijire și să fim permanent atenți la starea albinelor. Odată la câteva zile, în fiecare stup se fac un șir de lucrări, în funcție de ce dorești să obții. Spre exemplu, ca să obținem miere, rolul cel mai important le revine albinelor lucrătoare, cele care colectează nectarul florilor, îl depozitează în celulele fagurelui. Apoi, alte albini ventilează nectarul ca să reducă umiditatea, iar după asta are loc procesul de căpăcire a fagurelui. Dacă vrem să obținem un alt produs, de exemplu lăptișorul de matcă, trebuie să știm că este un lucru mai anevoios, care necesită multă răbdare și un control mai riguros al stupului, spune apicultorul.
Întrebat despre planurile sale pentru viitor, ne vorbește despre diversitatea de produse apicole pe care speră să le obțină în acest an, de la miere polifloră și propolis la lăptișor de matcă și apilarnil. Cu inovații precum mierea propolizată și complexul de vitamine „Matevit forte”, el caută să ofere familiei și comunității produse unice și sănătoase.
– Eu produc mierea, mai întâi de toate, pentru familia mea, abia apoi pentru comerț. Ne place însă să facem și alte lucruri frumoase. Astfel, în 2021 ne-am alăturat organizației de caritate A.O. „Help” și la fiecare cutie cu daruri trimisă copiilor din satul natal Păpăuți am adăugat și noi câte o surpriză dulce. În altă ordine de idei, cu ajutorul compatrioatei noastre Ludmila Arnautu, mierea de la Păpăuți a ajuns la un târg de caritate la Paris, în Franța, organizat cu scopul de a colecta mijloace pentru susținerea persoanelor în etate din Republica Moldova.
Însă, în ciuda entuziasmului și angajamentului său, apicultura se confruntă cu numeroase provocări în zilele noastre. Pentru a înțelege mai bine aceste aspecte, îl contactăm pe Vitalie Sîrbu, un medic veterinar din Chișinău, care este pasionat de apicultură. El ne vorbește despre impactul negativ al condițiilor climatice extreme și al tratamentelor chimice folosite în agricultură asupra sănătății albinelor, subliniind importanța unei colaborări eficiente între apicultori și autoritățile competente pentru a gestiona aceste probleme.
– Dacă până în prezent apicultorii s-au întâlnit cu o serie de patologii a albinelor, cum ar fi bolile infecțioase sau cele parazitare, acum avem o problemă generată de prelucrarea terenurilor agricole cu pesticide și fungicide, folosite inclusiv la stropirea livezilor. În urma acestora albinele își pierd orientarea în spațiu și nu mai pot să ajungă la stupină. În cazurile grave se poate ajunge la o mortalitate de 70-80% a albinelor din stup. Sunt de părere că numai o conlucrare eficientă dintre agentul economic și apicultor poate ameliora această situație.
Pentru a obține o perspectivă mai amplă asupra apiculturii în Moldova, discutăm cu Ecaterina Rojco, specialistă în zootehnie la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Ea ne oferă date relevante despre numărul impresionant de apicultori autorizați din țară și despre creșterea constantă a producției de miere, subliniind calitatea înaltă a mierii moldovenești și aprecierea de care ea se bucură pe piețele internaționale:
– În baza de date a agenției avem înregistrați 8000 de apicultori și 3272 de prisăci autorizate. Anual, primăvara și toamna, se efectuează revizia apicolă, în urma căreia putem constata că ramura este în continuă creștere și dezvoltare. În total, pe țară, se produc circa 6000 tone de miere, dintre care o parte merge la export. Mierea care se produce la noi este înalt apreciată pentru calitățile sale și care corespunde standardelor stricte de sănătate și siguranță.
Astfel, am putea spune că suntem mândri și enorm de bucuroși că într-o țărișoară micuță ca Moldova sunt și oameni, cinstiți, harnici care fac lucruri frumoase. Cu asemenea apicultori dedicați precum Serghei Rusnac, această veche îndeletnicire va continua să prospere și să inspire generații ca să iubească și să ocrotească natura, cu care trebuie să facem tot ce putem ca să trăim în armonie.
Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământul redacției, este furt.