În septembrie, 2018, la IP Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Rezina a fost creat un cerc de șah. În fiecare an, cercul este frecventat activ de elevi care înregistrează performanțe frumoase în acest domeniu. Anul acesta, spre exemplu, cercul este frecventat de 83 de elevi. Corespondenta noastră, Ecaterina Mustafaeva, i-a cunoscut pe câțiva dintre ei și le-a notat impresiile.
Gabriel Cuiban: „Atracția mea pentru șah a apărut în copilărie, fiind încurajat permanent de tatăl meu. Mereu mă învingea, dar după cinci ani de participare la acest cerc, pot spune cu mândrie că acuma eu îl înving. Capacitățile mele de șahist au crescut, particip uneori la competiții. Nu întotdeauna câștig, dar eu găsesc plăcere nu doar în victorie, ci și în jocul propriu-zis”.
Mihaela Lazari: „Frecventez cercul de șah de trei ani. Dragostea pentru șah mi s-a transmis de la bunica. Mulțumită implicării în cadrul orelor de șah, am obținut rezultate destul de bune și am ocupat locuri de frunte la competițiile de profil. Pierderile nu mă fac să-mi pierd cumpătul, iar concentrarea nu mă părăsește niciodată”.
Victor Vudvud: „Interesul meu pentru șah a apărut în urma unui simplu joc cu o cunoscută, când eram la grădiniță. Din clasa a treia particip la lecțiile de șah și observ că joc din ce în ce mai bine. Nu-mi pierd concentrarea, pentru că îmi analizez permanent mișcările. Plus că îmi respect adversarul, chiar și atunci când pierd, învăț mereu, până și din greșeli”.
Alexandru Rusu: „Observând că sunt un bun strateg, am decis să frecventez acest cerc. Asist la lecțiile de șah de vreun an. În prezent, am la activ mai multe câștiguri decât pierderi. Îmi mențin concentrarea prin gândirea pozitivă. Când pierd, îmi spun că data viitoare voi câștiga și nu-mi pierd optimismul, învăț mișcări noi, strategii”.
Tatiana Todei (profesor): „Pasiunea pentru șah am avut-o încă din copilărie. Înființând cercul, mi-am propus să atrag cât mai mulți copii și să-i învăț să joace șah. Anul acesta, sunt 83 de copii, începând de la elevii din clasele primare și până la cei dintr-a zecea. Acum avem locuri premiante în raion, iar la Chișinău am participat de două ori la competiții, obținând rezultate destul de bune”.
Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământul redacției, este furt.