Reportaje Știri

Video/ „GALaxia tinerilor antreprenori” și-a început activitatea

Circa 30 de persoane din raioanele Rezina, Telenești și Șoldănești sunt mai aproape de a obține un ajutor nerambursabil pentru implementarea ideii lor. Asta după ce au participat la o sesiune de instruire în domeniul completării business planurilor organizată de GAL „Trei Coline” în cadrul Programului Leader, finanțat de Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. 

Anastasia Platon, bibliotecară în satul Meșeni spune că instruirile sunt mereu binevenite, deoarece lărgesc spectrul de înțelegere a domeniului: Astăzi ni s-au oferit detalii despre multe aspecte ce țin de completarea unui formular pentru aplicarea la un grant. Domeniul business este desigur unul dintre cele mai complicate fiindcă vizează foarte mult aspectul financiar și acele detalieri prin tabele ne dau dificultăți. Astăzi ni s-a adus o claritate, chiar și mie care sunt mai novice mi-a fost foarte util făcând notițe și probabil că ulterior mă voi împărtăși și cu alți doritori de a apela sau de a scris proiecte” .

Instruirile au fost desfășurate în contextul celor două apeluri de grant, lansate de GAL Trei Coline. Primul este „GALaxia tinerilor antreprenori”, care face parte din proiectul „Abilitarea tinerilor antreprenori din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de consorțiul de asociați format din organizația germană Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. și Asociațiile din RM – DEMOS, Homecare și ProCoRe. Al doilea apel deschis până pe 18 februarie curent este „Granturi pentru un viitor sustenabil”, parte a programului „EU4Moldova: Comunități Locale” finanțat de UE, Guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei și implementat de către GIZ, ADA și SFPL în Moldova. La unul din ele își va încerca norocul și Maria Stepan, locuitoare a satului Pripiceni Răzeși. 

Noi vrem să ne implicăm în creșterea ovinelor și caprinelor, dacă ar fi posibil. Aș vrea să dezvoltăm businessul acasă, să nu meargă soțul mai mult peste hotare, să stăm lângă familie permanent, să aducem tradițional produsele naturale, bune și calitative pe masa oamenilor. Pentru că am auzit că acum se oferă granturi de a ajuta tinerii începători pentru a-și dezvolta o afacere, vrem să participăm și noi, să putem dezvolta o mică afacere, măcar momentan în familie. Pe urmă, dacă vom putea, vom angaja și persoane din localitate. Vrem să deschidem ceva frumos și tradițional , spune Maria Stepan, care speră că Uniunea Europeană va contribui la dezvoltarea activității sale.

Formatorul Denis Roșca, doctor în economie, spune că vede un potențial foarte mare în regiune, care merită să fie dezvoltat, precum și un număr mare de resurse în GAL Trei Coline ce pot fi valorificate: „Văd deja deschise mai multe linii de finanțare, care ar ajuta pentru dezvoltarea proiectelor. Este bine că oamenii sunt organizați și interesați, ca factor de bază. Motor la toate sunt oamenii implicați, care pot transforma efortul și resursele într-un produs necesar. În cazul în care se continuă cu același tempou, eu cred că poate să fie una dintre cele mai rapide dezvoltări. Am văzut foarte mulți oameni interesați, adresau întrebări exacte, pe proiect. Asta înseamnă că oamenii înțeleg, doresc să meargă până la capăt, și până la urmă noi o să vedem rezultatul atunci când vor exista câteva exemple de succes. Alții vor obține o doză de încredere, o motivație că lor totul le va reuși. În plus noi am pus accentul pe informarea privind potențialul de a crea mica industrializare. Asta aduce plus valoare mai mare decât metodele tradiționale de afaceri și respectiv pot fi mult mai competitivi față de alte regiuni. Deci, în principiu, sunt toți factorii ca teritoriul GAL Trei Coline să se dezvolte” .

Participantă la instruiri a fost și Mihaela Tipa, bibliotecară în satul Pripiceni Răzeși, care cochetează demult cu ideea de a avea propria afacere: „Mulțumesc mult GAL-ului Trei Coline, Programului Leader și Uniunii Europene pentru astfel de instruiri, mai ales în mediile rurale, pentru că se gândesc la tinerii de aici, care vor să-și dezvolte o afacere, dar le este prea dificil. Persoanele care își doresc cu adevărat un business nu au nicio scuză acum pentru că am primit atâta informații, curaj și motivație de a completa un formular de finanțare, așa încât să nu alergăm după consultanță suplimentară cu costuri mari. Am primit experiență practică în completarea și scrierea unui proiect, lucru pentru care îi mulțumesc foarte mult domnului Roșca. Am încheiat ziua cu plus de experiență, informații și cu plus motivație în a scrie, a aplica și, de ce nu, a dezvolta o afacere viabilă, la noi acasă”.

Un alt tânăr care de câțiva ani gestionează o afacere în domeniul comerțului, Dan Marchitan, spune că cea mai mare provocare pentru un antreprenor începător este lipsa resurselor financiare: „La moment, în Republica Moldova este problema cu banii pentru tineri. Eu zic asta din perspectiva tinerilor antreprenori, că ei încep, nu au o bază materială, nu au un capital. Un alt factor care afectează dezvoltarea afacerii este lipsa de personal, chiar și lipsa clienților. Nivelul demografic în Republica Moldova este foarte scăzut, iar migrația e mare. Cu ajutorul Uniunii Europene, donatorilor naționali și internaționali, sper că vom atrage oamenii acasă, va crește și numărul populației, va crește numărul tinerilor antreprenori care se vor stabili cu afacerile în RM. Or, granturile sunt foarte importante, mai ales pentru tinerii antreprenori, care pentru prima oară își deschid o afacere. Mai ales granturile care sunt cu contribuția proprie mică sau deloc sunt foarte binevenite”.

În cadrul evenimentului expertul în industrializare, doctorul în științe economice, Denis Roșca a prezentat și o listă cu idei de afaceri, creată după o analiză a regiunii și bazată pe câteva criterii concrete: „Am luat în calcul care sunt resursele locale existente, am luat în calcul care este infrastructura de care dispune regiunea, materia primă este un factor decisiv pentru a minimiza costurile de transport, prelucrare. Am luat în calcul care este consumul regional, ca să înțelegem – oamenii au nevoie de asta sau nu au nevoie – și totodată i se deschide loc pentru a interconecta diferite domenii de producere, colaborând să se micșoreze costurile de producere pentru că deșeurile, sau resturile de la o anumită producere prezintă materia primă pentru o altă producere. Într-un final noi vom prezenta și un model de a interconecta procesele de producere pentru ca să se dezvolte paralel mai multe ramuri și ei vor fi competitivi cu alte regiuni, respectiv costurile de producție vor fi mai mici. Deci când lucrează mai multe întreprinderi în paralel, atunci fiecare dintre ele au de câștigat. Este modelul ideal când câștigă toți cei implicați”.  

Denis Roșca mai consideră că deși granturile sunt o motivație importantă pentru crearea unei afaceri, tinerii ar trebui să-și analizeze bine abilitățile și capacitățile, înainte de a se lansa în business: „În primul rând ei trebuie să fie siguri de faptul că în următorii ani doresc să se ocupe cu domeniul pe care l-au ales. Dacă au măcar o îndoială, ar fi mai bine să-și regândească ideea în care vor să investească. Să fie foarte activi în a căuta și a obține tot felul de instruiri despre cum asta lucrează, să se perfecționeze și să pună foarte mult accentul spre a vinde, că până la urmă asta este problema cea mare, arta de a vinde produsul. Cât este „mic” antreprenorul are dreptul să facă toate greșelile mici și ulterior el va reuși să iasă la un alt nivel, deja cu lecția de acasă făcută” .  

Menționăm că în cadrul proiectului „GALaxia tinerilor antreprenori” persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani inclusiv, pot obține utilaje, echipamente sau materiale în valoare de 3, 5 sau 7 mii de Euro pentru lansarea sau dezvoltarea unei afaceri. De asemenea tinerii vor primi instruire în domeniul antreprenoriatului și ar putea beneficia de cursuri profesionale, la necesitate. 

Proiectul, al cărui partener local este GAL „Trei Coline”, face parte din programul „Abilitarea tinerilor antreprenori” finanțat de Uniunea Europeană, și implementat de consorțiul de asociați format din organizația germană Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. și Asociațiile autohtone – DEMOS, Homecare și ProCoRe.

Autori: Doina Pantaz, Andrei Bordian

Lasa un comentariu