Redacția în acțiune Reportaje

Dublă sărbătoare în redacția „Rezina în Obiectiv”

Pe 9 decembrie 2023, în redacția „Rezina în Obiectiv”, a fost marcată aniversarea a trei ani de la fondarea organizației de către jurnalistul Andrei Bordian. Cu această ocazie, a fost lansat portalul media local www.rezinainobiectiv.md, o premieră pentru piața media locală.

La aniversare au fost prezenți membrii echipei tinere de reporteri, care, cu acest prilej, au primit legitimații de jurnaliști. Mai mult de atât, astăzi au fost lansate două reportaje noi, care sunt deja publicate.

Marius Donică, elev al IPLT „Alexandru cel Bun” din orașul Rezina și Valeria Garmacean, elevă la IP Gimnaziul Păpăuți, sunt autorii acestor reportaje. Pentru ambii aceasta a fost o experiență nouă, despre care au povestit în cadrul evenimentului, accentuând cât de interesant este acest proiect pentru ei.

Marius Donică a realizat un reportaj de la festivalul „Meșterul din mine”, care s-a desfășurat la Țahnăuți.

„A fost o experiență bună. În general, nu a fost greu, în comparație cu reportajele ce urmează, cele de investigație sau de problemă, care vor fi mai complicate. A fost mai dificil să luăm interviuri de la oameni, descifrarea mi-a luat mult timp, dar în final a ieșit un reportaj bun, care sper să fie vizionat și apreciat”, a zis Marius.

Iar Valeria Garmacean a realizat primul reportaj de la o lansare de carte de la Păpăuți:

„N-a fost complicat, mai degrabă captivant. Singura problemă era că uitam întrebarea pe care trebuie să le-o pun celor pe care urma să-i intervievez, greșeam, încurcam cuvintele, aveam emoții. Mi-a plăcut, a fost o experiență minunată, nu cred că voi regreta”. 

Prezentă la sărbătoare a fost și Alexandra Socol, administratoarea Asociație Obștești „Andromeda” și bibliotecară la Biblioteca Publică „Afanasie Talpă” din satul Țahnăuți.

„Colaborăm cu Andrei Bordian de pe când era elev la liceu și lucra la Revista pentru copii „aMIC”. Sunt mai mult de zece ani de când colaborăm și ne susținem reciproc. La toate evenimentele care au loc în bibliotecă, dumnealui este alături, ne susține. Prin reportajele sale oamenii cunosc ce se întâmplă la noi în localitate, lumea apreciază acest lucru. Doresc redacției și întregii echipe succese mari”, a spus Alexandra Socol.

Aculina Popa, jurnalistă din Rezina, a povestit despre parcursul carierei sale în jurnalism. A relatat despre cum pe timpuri la Rezina se editau patru ziare, iar pe lângă televiziunea regională activa un post de radio local. Doar televiziunea a rezistat în timp. Așa cum raionul nostru a rămas practic fără presă locală, potrivit Aculinei Popa, „Rezina în Obiectiv” încearcă să acopere acest gol informațional și, prin urmare, este nevoie de această instituție de presă.

„E ușor să urmărești un reportaj de 3-5 minute, dar este foarte greu să-l faci. Oamenii care scriu, și scriu bine, sunt de foarte mare valoare și nu îi poți găsi atât de simplu. Media locală dispare în mare parte din lipsă de finanțe și din lipsă de specialiști. Astăzi în spațiul informațional din raion se simte lipsa unor mijloace media. Salut și apreciez efortul pe care îl face Andrei Bordian. Promit să-l ajut pentru că vreau să văd un jurnalist cu renume în spațiul nostru, aici la Rezina. Primele voastre reportaje, pe care le-am vizionat azi, sunt foarte bune și vă doresc ca pasiunea asta pentru acest domeniu să nu vă părăsească”, a menționat Aculina Popa.

Silvia Bicenco, coordonatoarea națională pentru Fondul Canadian pentru Inițiative Locale, prezentă la sărbătoare, a declarat că a rămas plăcut surprinsă de ceea ce a văzut și că nu regretă de finanțarea oferită pentru implementarea acestui proiect.

„Atâția tineri talentați, frumoși, plini de energie. Am rămas plăcut surprinsă de reportajele pe care le-am văzut. Cu ajutorul reportajelor lansate astăzi am putut să aflu despre festivalul de la Țahnăuți. Inițiativa lui Andrei a fost în competiție cu încă 50 de proiecte ale altor ONG-uri. Finanțăm tot felul de proiecte, însă presa independentă este prioritară pentru noi în ultimii șapte ani. Mi-a plăcut foarte mult ideea, deoarece vine din teritoriu. Sunteți niște tineri care știu deja ce vor să devină în viață. Felicitări! Important e să rămâneți acasă!”, a punctat Silvia Bicenco.

Doina Pantaz, trainer de voiceover, care a început deja să ofere participanților ore de dicție, a spus că are încredere în puterile tinerilor reporteri și că aceștia au potențial. Totodată, a menționat importanța acestei platforme și faptul că aceasta oferă și un chat unde cetățenii pot scrie anonim.

„Este foarte important ca la Rezina să fie o nouă instituție de presă. Câteodată ai nevoie să te jelui și nu ai cui, de asta și acel chat de pe site o să fie foarte binevenit. Societatea noastră nu este obișnuită, noi discutăm problemele doar în bucătărie și ne este rușine să ne plângem pe vecin sau autorități pentru a nu strica relațiile, dar totuși cred că mulți vor dori să profite de această cale anonimă. Referitor la tinerii pe care i-am descoperit, aluatul are drojdie, deci este loc de creștere. Știu că vom face voci bune pentru reportaje”, a afirmat Doina Pantaz.

Andrei Bordian, fondatorul și administratorul Asociației Obștești „Rezina în Obiectiv” a povestit succint despre drumul pe care l-a parcurs pentru realizarea visului de a fonda o nouă instituție de presă locală, dar și perspectivele de viitor.  

„După ce am acumulat mai multă experiență în domeniul jurnalismului și după absolvirea Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, am hotărât să mă întorc la baștină pentru a înființa o nouă instituție de presă locală. Aceasta nu reprezintă doar o dorință personală, ci și o necesitate acută pentru locuitorii din raion.

Mare mi-a fost bucuria când noul meu proiect a fost selectat pentru finanțare de către Fondul Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI). Chiar dacă bugetul solicitat a fost redus la jumătate, am acceptat această provocare deoarece doar astfel puteam să fac următorul pas.

Proiectul „Educație media prin obiectivul camerei de luat vederi” presupune instruirea elevilor care doresc să devină jurnaliști și să lucreze în redacția noastră. Mă mândresc cu primul grup format din 11 participanți, pentru care am organizat deja câteva sesiuni de instruire și am cules primele roade – patru reportaje video. Văd în ei un potențial serios și cred că merită să investim în formarea acestor tineri jurnaliști.

Sunt ferm convins că în 2024 vom deveni o instituție de presă activă și profesionistă, care va câștiga încrederea cetățenilor și va publica cele mai relevante informații”, a menționat Andrei Bordian.  

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele unui chestionar online, la care au participat circa 140 de locuitori din raionul Rezina. Majoritatea (94,3%) au răspuns că da, Rezina are nevoie de o nouă instituție de presă locală.

La final, membrii echipei tinere, formată din 11 reporteri începători au primit legitimații de presă. Surpriza aniversării a fost tortul de sărbătoare.

test2